Εκατοντάδες μετασεισμοί στις βόρειες Φιλιππίνες ανάγκασαν πολλούς ανάστατους κατοίκους να κοιμηθούν έξω

Εκατοντάδες μετασεισμοί του κύριου σεισμού 7 βαθμών, που σημειώθηκε την Τετάρτη το πρωί, ταρακούναγαν όλη νύχτα τις βόρειες Φιλιππίνες, αναγκάζοντας ανάστατους κατοίκους να κοιμηθούν έξω, ανέφεραν την Πέμπτη αρκετοί εξ αυτών, ενώ ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος άρχισε περιοδεία στην πληγείσα περιοχή για να εξακριβώσει την κατάσταση.

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε το πρωί της Τετάρτης την επαρχία Άμπρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου άλλους 150, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που έχουν δημοσιοποιήσει οι Αρχές.

Κατέστρεψε κτήρια και προκάλεσε κατολισθήσεις, ενώ ταρακούνησε ακίνητα ως και στην πρωτεύουσα Μανίλα, 300 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

«Γίνονται μετασεισμοί κάθε 15 – 20 λεπτά από χθες», είπε ο Ρέτζι Τολεντίνο, εστιάτορας στην Μπενγκέτ. «Πολλοί κοιμηθήκαμε έξω την περασμένη νύχτα, σχεδόν όλες οι οικογένειες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μάρκος έφτασε νωρίτερα στην επαρχία για να επιθεωρήσει τις ζημιές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, που αναμετέδωσαν απευθείας μέσω Facebook συναντήσεις του με τοπικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τη σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων, συνολικά έχουν καταγραφεί 800 μετασεισμοί έπειτα από την κύρια δόνηση· 24 από αυτούς ήταν αρκετά ισχυροί για να γίνουν αισθητοί.

Στην Άμπρα, που υπέστη όλη τη δύναμη του σεισμού, οι ζημιές είναι συγκριτικά «ελάχιστες», σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, τον Μάλι Κούλα. «Δεν έχουμε πολύ κόσμο σε κέντρα υποδοχής» αστέγων, αν και «πολύς κόσμος παρέμεινε στους δρόμους εξαιτίας των μετασεισμών», συνόψισε ο κ. Κούλα.

Στην πόλη Βιγκάν, ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, στη γειτονική επαρχία Ιλόκος Σουρ, κτήρια της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας (1565-1898) υπέστησαν καταστροφές.

Συνολικά, 460 κτηριακές δομές σε αυτή την επαρχία υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους το ιστορικό κωδωνοστάσιο της Μπαντάι, τουριστική ατραξιόν, που εν μέρει κατέρρευσε, δήλωσε ο κυβερνήτης Ιερεμίας Σινγκσόν.

«Η τουριστική βιομηχανία μας και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων υπέστησαν αληθινά βαρύ χτύπημα», πρόσθεσε ο κ. Σινγκσόν.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, καθώς βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι έντονη.

Ο σεισμός της Τετάρτης ήταν ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και χρόνια.

Πηγή