Ειδήσεις

Είμαστε ένα κράτος εν δυνάμει υπό κατοχή

Την περιοδεία του σε Ήπειρο – Ιόνια Νησιά έκλεισε, την Κυριακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα στη Κέρκυρα. «Το “ΟΧΙ” που έβαλε το ΜέΡΑ25 στη Βουλή, δεν είναι απλά ένα “όχι” στους δανειστές, αλλά ένα “όχι” σε όσους λεηλατούν την χώρα, στους ολιγάρχες των σούπερ μάρκετ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε όλους αυτούς που μας καταστρέφουν», τόνισε εισαγωγικώς και συνέχισε μιλώντας για τις τρεις «χρυσές χήνες» της ολιγαρχίας, ήτοι χρηματιστήριο ενέργειας, υπερταμείο και «Ηρακλής». «Το ΜεΡΑ25 θέλει να τους καταργήσει και στη θέση τους να θεσμοθετήσει εναλλακτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν για τους πολλούς», υποσχέθηκε εξ άλλου.

Στη συνέχεια της ομιλίας του έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι «το θράσος του κ. Μητσοτάκη κόβει την ανάσα. Ζητά να τους δοξάσουμε για τις “άμεσες ξένες επενδύσεις”. Ποιες ξένες επενδύσεις; Τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις της κακιάς ώρας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όλα αυτά που εξαθλιώνουν και πτωχεύουν την χώρα και τον λαό».

Ακολούθως δε, ισχυρίστηκε πως «είμαστε ένα κράτος εν δυνάμει υπό κατοχή. Η διαχείριση της εφορίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας έχει περάσει στους δανειστές, ενώ συζητάνε για το κλείσιμο των τραπεζών αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Μας κοροϊδεύουν γιατί αν αποκαλυφθεί το τεράστιο ψέμα τους, θα καταρρεύσει όλο το μετα-μνημονιακό αφήγημα στο οποίο έχουν βασίσει την πολιτική τους οι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό έχουν αφηνιάσει με το ΜέΡΑ25 το οποίο βλέπουν να τους καταστρέφει τη βάση πάνω στην οποία έχτιζαν τα ψέματα τους από το 2015 και μετά».

Κλείνοντας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα των εξορύξεων: «Εκτός του ότι είναι περιβαλλοντικό ανεπίτρεπτο, εν μέσω κλιματικής καταστροφής, να συζητάμε την εξόρυξη υδρογονανθράκων, είναι και παντελώς ανούσιο οικονομικά. Πέραν του ότι μέχρι να αρχίσουν οι εξορύξεις, ο κόσμος θα έχει μεταβεί σε άλλες μορφές ενέργειας, ενώ και να βγει το πετρέλαιο, εμείς δε θα δούμε ούτε δεκάρα τσακιστή. Όλα τα χρήματα θα τα πάρουν οι πολυεθνικές και το ελληνικό κράτος το 11% των κερδών, τα οποία επίσημα θα είναι 0, οπότε 0 ευρώ και το ελληνικό κράτος. Καμία εξόρυξη!», διεκδίκησε.

Προ του Γ. Βαρουφάκη, στη συγκέντρωση μίλησε η Σοφία Σακοράφα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του συνδυασμού, που με τη σειρά της κάλεσε τον κόσμο να ενσωματωθεί στον αγώνα για να αποδειχθεί ότι όλα μπορούν να είναι αλλιώς, με ένα ενισχυμένο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στην επόμενη Βουλή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Ρεδαιστινός, εκπροσωπώντας την εκλογική επιτροπή του νησιού, ο οποίος έκανε αναφορά σε όλους τους τοπικούς αγώνες από τις εξορύξεις μέχρι και τα απορρίμματα, που έχουν ενώσει όλους όσοι έχουν συστρατευτεί με το ΜέΡΑ25 -Συμμαχία για τη Ρήξη, σε τοπικό επίπεδο.

Πηγή