Ειδήσεις

Διώκεται για παράβαση καθήκοντος ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 18:55

Δίωξη για  προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από τους χειρισμούς στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, άσκησε η Εισαγγελία σε βάρος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου ο οποίος  παράλληλα είναι ήδη  ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου του 2018.

Αυτή τη φορά, ο κ. Ματθαιόπουλος διώκεται για παράβαση καθήκοντος και απόπειρας παράνομης βίας, αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Αιτία, οι βαριές καταγγελίες που έκανε σε βάρος του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος ο οποίος  είχε οριστεί από την Εισαγγελία προκειμένου να συντάξει πόρισμα για τις αιτίες που οδήγησαν στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Λίγο πριν αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για  την παραπομπή ή μη  σε δίκη  27 κατηγορουμένων σχετικά με το Μάτι, η εισαγγελική έρευνα καταδεικνύει ένα εκβιαστικό παιχνίδι με πιέσεις και απειλές που φέρονται να είχαν στόχο τη συγκάλυψη, πάνω στις στάχτες που άφησε η φωτιά.

Τόσο στη μήνυση που είχε υποβάλει, όσο και στις καταθέσεις που είχε δώσει στη συνέχεια στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, ο πραγματογνώμονας Δημ. Λιότσος είχε μιλήσει για ένα ζοφερό παρασκήνιο το οποίο ακολούθησε τη φονική πυρκαγιά. Ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος ανέλαβε να διερευνήσει τις αιτιάσεις του κ.Λιότσιου, καλώντας μάρτυρες.

Ο πραγματογνώμονας  Δημ. Λιότσιος  είχε κατηγορήσει ευθέως τον πρώην αρχηγό του ΠΣ ότι με διάφορες παράνομες πράξεις, επιχειρούσε να τον αναγκάσει να  συντάξει και να υποβάλλει «ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του ίδιου όσο και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου».

Κίνητρο των παράνομων ενεργειών του κ. Ματθαιόπουλου, κατά τον πραγματογνώμονα, ήταν «η απόκρυψη της αλήθειας για την φονική πυρκαγιά και συνακόλουθα η συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν  καθώς και των ευθυνών οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου».

Κατά τον κ. Λιότσιο όταν ξεκίνησε την έρευνα του και άρχιζε να διαβιβάζει αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώθηκε επ΄ αυτών ο πρώην αρχηγός του ΠΣ και του είπε χαρακτηριστικά: «Τι μ@@@@  είναι αυτές που ζητάς, κάνε τον μ@@@@», φοβούμενος ότι τα έγγραφα που ζητούσε θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων».

Την 20η Σεπτεμβρίου 2018, υποστήριξε  ο κ. Λιότσιος,  ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρώην αρχηγό του ΠΣ προκειμένου να τον επισκεφθεί στο γραφείο του. Πράγματι όταν πήγε στο γραφείο του, στο οποίο δεν υπήρχε άλλο τρίτο πρόσωπο, άρχισε να εξαπολύει απειλές σε βάρος, «με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα» και να υποβάλλω «ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια».

Σύμφωνα με τον κ. Λιότσιο ο οποίος παρέθεσε και απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των συνομιλιών που είχαν μεταξύ τους.  ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής τον προέτρεπε να αναφέρει στο πόρισμά του πως ο λόγος της καταστροφής  ήταν η ταχύτητα της πυρκαγιάς.  

Ο πραγματογνώμονας  έχει ισχυριστεί επίσης πως εκβιάστηκε ακόμη με την απειλή δυσμενούς μετάθεσης αν δεν ακολουθούσε  όσα του ζητούσε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ο  Δ. Λιότσιος, ο οποίος αποτελεί και από τους βασικούς μάρτυρες  στην  υπόθεση για το φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είχε στραφεί με τη μήνυσή του σε βάρος τόσο του  πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  όσο και  κατά παντός άλλου υπευθύνου που θα μπορούσε να προκύψει από την έρευνα.

Πηγή