Ειδήσεις

Δικαστής διατάσσει να προφυλακιστεί για 30 ημέρες κουνιάδα του προέδρου


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022, 08:11

Περουβιανός δικαστής διέταξε την Κυριακή να προφυλακιστεί για 30 ημέρες κουνιάδα του αρχηγού του κράτους, Πέδρο Καστίγιο, στο πλαίσιο της προδικασίας για υπόθεση διαφθοράς στην οποία το τιμόνι κράταγε, σύμφωνα με την εισαγγελία, η προεδρία.

Ο δικαστής Τζόνι Γκόμες Μπαλμπόα απήγγειλε την ποινή αυτή σε βάρος της Γιένιφερ Παρέδες, 26 ετών, έπειτα από ακροαματική διαδικασία που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες. Εισαγγελέας είχε ζητήσει η προφυλάκισή της να διαρκέσει 36 μήνες.

Η νεαρή παραδόθηκε τη 10η Αυγούστου στη δικαιοσύνη, έπειτα από τις άνευ προηγουμένου έρευνες στο προεδρικό παλάτι και στο σπίτι του αρχηγού του κράτους από την αστυνομία, που την αναζητούσε.

Τη βαραίνουν υποψίες για συμμετοχή σε κύκλωμα διαφθοράς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σε περίπτωση καταδίκης της, αντιμετωπίζει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 23 ετών.

Και ο ίδιος ο περουβιανός πρόεδρος αντιμετωπίζει έξι έρευνες, ιδίως για διαφθορά. Ωστόσο, οι υποθέσεις αυτές είναι χωριστές από αυτή στην οποία εμπλέκεται η κουνιάδα του.

Ο Πέδρο Καστίγιο, 52 ετών, πρώην εκπαιδευτικός, ήδη αντιμετώπισε δύο αποτυχημένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο να παυθεί και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Τον Ιούλιο, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos υπεδείκνυε ότι οι αρνητικές γνώμες για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία έχουν φτάσει το 74%. Ο πρόεδρος, που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς και επτά υπουργούς Εσωτερικών σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022, 08:11

Πηγή