Ειδήσεις

Διεθνής διαγωνισμός για έρευνα γεωθερμικού δυναμικού σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, 06:09

Την απόφαση για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού αναφορικά με τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού που αφορά 4 περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρό γεωθερμικό επενδυτικό ενδιαφέρον και προς την κατεύθυνση της ηλεκτροπαραγωγής, υπέγραψε την Παρασκευή (19/5) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.  

 

Οι εν λόγω περιοχές είναι οι εξής: Κεντρικό και νότιο τμήμα της λεκάνης του ποταμού Στρυμόνα, Ακροπόταμος, δυτικό τμήμα του Δέλτα του ποταμού Νέστου, και το Δέλτα του ποταμού Έβρου. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η απόφαση αυτή ήρθε μετά από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη γεωθερμία, έπειτα από 10 χρόνια αναμονής από τον τελευταίο διαγωνισμό. Η ανάπτυξη της γεωθερμίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές. Παράλληλα, ενισχύεται η τοπική κοινωνία, η βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας, μέσα από ένα σταθερό, σύγχρονο και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο, με αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να καταθέσουν προσφορές έως την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου του 2023 και ώρα 10:00 στο Πρωτόκολλο της γενικής διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υ.Π.ΕΝ.. 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, 06:09

Πηγή