Ειδήσεις

Διαδήλωση ισλαμιστών κατά του ΟΗΕ στο Χαρτούμ


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, 06:00

Πολλές χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, καταγγέλλοντας ως «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του Σουδάν τη διεθνή μεσολάβηση για τη συμφιλίωση του πολιτικού κόσμου με τους στρατιωτικούς, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Αναπαράγοντας συνθήματα της ισλαμο-στρατιωτικής δικτατορίας του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καθαιρέθηκε το 2019 και ζητώντας «ισλαμική εξουσία», οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον ΟΗΕ» και «Όχι στις ξένες παρεμβάσεις». Ορισμένοι έκαψαν φωτογραφίες του Φόλκερ Πέρτες, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, φωνάζοντας «Φόλκερ, συνεργάτη (σ.σ. του εχθρού), εμείς αποκεφαλίσαμε τον Γκόρντον», αναφερόμενοι στον Βρετανό στρατηγό Τσαρλς Γκόρντον που σκοτώθηκε το 1885, στη σουδανική εξέγερση.

«Γιατί ο στρατός δεν ενώνεται με τον λαό για να μας απαλλάξει από τον Φόλκερ ακόμη και σήμερα;» είπε ένας διαδηλωτής μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο φοβάται ότι επίκειται μια επιστροφή στο καθεστώς του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ μετά το πραξικόπημα που έκανε πέρσι ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. Θεωρούν ως απόδειξη το γεγονός ότι πολλοί ισλαμιστές επανήλθαν στις θέσεις που κατείχαν προηγουμένως στην ισλαμοστρατιωτική κυβέρνηση που διοικούσε το Σουδάν από το 1989 μέχρι το 2019.

Η διεθνής μεσολάβηση σκοντάφτει ακριβώς σε αυτό το σημείο: οι πολίτες που απολύθηκαν μετά το πραξικόπημα δηλώνουν ότι δεν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι ο στρατός να αποδεχτεί την ιδέα ότι θα αποσυρθεί από την εξουσία με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέχρι να διωχθούν και να δικαστούν οι αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος. Ο Μπασίρ έχει φυλακιστεί, όμως πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησής του απελευθερώθηκαν.

Την Πέμπτη, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, 06:00

Πηγή