Ειδήσεις

Δέκα πολίτες νεκροί σε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, 04:49

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη στο κεντρικό τμήμα του Μαλί όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν επλήγη από την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, ανέφεραν αξιωματικός της αστυνομίας και τοπική οργάνωση.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο για δέκα νεκρούς και αρκετούς βαριά τραυματίες. Διευκρίνισε πως ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός.

«Μεταφέραμε εννιά πτώματα σε κέντρο υγείας (…). Και δεν έχει τελειώσει», είπε από την πλευρά του ο Μούσα Χουσέινι, μέλος ένωσης νέων στη Μπαντιαγκαρά. Τα θύματα ήταν όλα άμαχοι, πρόσθεσε.

Η έκρηξη έγινε χθες το μεσημέρι σε δρόμο που συνδέει την Μπαντιαγκαρά με την Γκουντακά, στον τομέα Μοπτί, σύμφωνα με την πηγή των υπηρεσιών επιβολής της τάξης.

Το κεντρικό Μαλί συγκαταλέγεται στις εστίες της βίας και της δράσης των οργανώσεων τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στον βορρά της χώρας το 2012. Οι ενέργειές τους έχουν εξαπλωθεί στη χώρα και σε γειτονικά κράτη (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας).

Οι νάρκες και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι όπλα που προτιμούν συχνά οι τζιχαντιστές. Μπορούν να εκρήγνυνται με την επαφή, αν κανείς πλησιάσει, ή εξ αποστάσεως.

Έκθεση της Αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) έκανε λόγο για 245 επιθέσεις ως την 31η Αυγούστου με τέτοια όπλα το 2021 και 134 το 2022. Οι νάρκες και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σκότωσαν 103 ανθρώπους το 2021 και 72 το 2022, κατά την ίδια πηγή.

Στόχοι είναι κυρίως τα μέλη του στρατού του Μαλί και της MINUSMA. Όμως τουλάχιστον το ένα τέταρτο των θυμάτων είναι άμαχοι, σύμφωνα με την έκθεση.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, 04:49

Πηγή