Ειδήσεις

Γυμνάσια και Δημοτικά μετά το ΠάσχαΜετά το Πάσχα θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, είπε πριν από λίγη ώρα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια πριν τις διακοπές του Πάσχα, οι οποίες αρχίζουν μετά από δύο εβδομάδες.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στόχος είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες να γίνεται βήμα – βήμα. «Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα», τόνισε.

Η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.

Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι και τα φροντιστήρια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος των διακοπών του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι τα Λύκεια ανοίγουν με αυστηρούς κανόνες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εκτός από τα μέτρα που ίσχυαν πριν το κλείσιμο των σχολείων, προστίθεται επίσης η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Στην Ειδική Αγωγή τα τεστ είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς, ενώ γίνεται ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν το τεστ από το φαρμακείο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.  Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα τεστ θα είναι διαθέσιμα από αύριο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το επόμενο τεστ.

Η κα Κεραμέως είπε ότι το τεστ είναι καλό να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που προβλέπεται. Το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr, η είσοδος στην οποία θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet.

Σε αρνητικό τεστ θα εκδίδεται από την ιστοσελίδα και θα τυπώνεται η σχετική σχολική κάρτα, η οποία θα επιδεικνύεται την πρώτη ώρα κάθε Δευτέρας και Πέμπτης. Αν το τεστ βγει θετικό θα εκδίδεται από την ιστοσελίδα η σχετική δήλωση, για να ακολουθήσει ράπιντ τεστ σε δημόσια δομή. Αν και το επαναληπτικό τεστ βγει θετικό τότε θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση αρνητικού επαναληπτικού τεστ, ο μαθητής θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα ισχύσουν και όλα τα μέτρα που εφαρμόζονταν πριν το κλείσιμο των σχολείων. Αυτά είναι: 

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, 

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, 

– η χρήση αντισηπτικών, 

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί, 

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.Source link