Διάφορα

Αυγενάκης: Στο τραπέζι η διακοπή των πρωταθλημάτων


 

Ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την πρωτοβουλία-παραίνεση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές να παραχωρήσουν τη μισή βουλευτική αποζημίωση τους
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Πέρα από το συμβολισμό έχει και μια ουσία γιατί συζητάμε για βουλευτές, εξωβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης οι οποίοι όλοι μας καταβάλλουμε το μισό της μηνιαίας αποζημίωσης τώρα και το άλλο μισό του Μαΐου για να συμβάλουμε και εμείς με το δικό μας τρόπο σε αυτή την προσπάθεια. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα, από εκεί και πέρα έχει ουσία γιατί συζητάμε για ένα ποσό που συγκεντρώνεται καθόλου ευκαταφρόνητο. Ο πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά ευγενής και προσεκτικός στις διατυπώσεις του, ούτε υποχρέωσε κανένα μας ούτε μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό, ζήτησε πολύ ευγενικά και η ανταπόκριση από όλους τους συναδέλφους βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης ήταν άμεση.
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν μπορεί κανένας να υποχρεώσει κανέναν, από εκεί και πέρα ο αρχηγός της παράταξής μας και πρωθυπουργός της χώρας πολύ ευγενικά απευθύνθηκε σε εμάς, μας ζήτησε κάτι, αυτομάτως ανταποκριθήκαμε όλοι από εκεί και πέρα αν θέλει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα μια άλλη κοινοβουλευτική ομάδα άλλου κόμματος ή οι αυτοδιοικητικοί Πρώτου ή Δευτέρου βαθμού ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα αυτό είναι δικό τους θέμα.

Αναφορικά με την κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ποιος ασχολείται με την αντιπολίτευση; Και το λεω όχι για να τους μειώσω, άλλωστε μειωμένοι είναι, αναφέρομαι σε ειδικό πολιτικό βάρος οι ίδιοι από τη συμπεριφορά τους και από τη στάση τους. Έδειξαν στην αρχή μια ενότητα η οποία χειροκροτήθηκε από όλους μας, έτσι έπραξε στην αρχή αλλά μάλλον μετά άλλαξε άποψή –συνηθισμένο αυτό από πλευράς Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ- και άρχισε τα μπρος πίσω. Νομίζω ότι δεν τους παρακολουθεί ο κόσμος, απεναντίας εκνευρίζουν τον κόσμο και την κοινωνία. Όταν βλέπουν έναν πρωθυπουργό να προηγείται των εξελίξεων, να διαμορφώνει καταστάσεις, να προλαμβάνει καταστάσεις, να τρέχει να δημιουργήσει συνθήκες έτσι ώστε αν έρθει το πρόβλημα σε μεγαλύτερη ένταση και στη χώρα μας να μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να τρέξει με προσλήψεις, να στηρίξει με οικονομικά μέτρα πάρα πολλούς κλάδους, να παίρνει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρέα και με άλλους ηγέτες για να ζητούν μια σειρά μέτρα για να ελαφρύνουν όλες τις χώρες και τη δικιά μας όταν συμβαίνουν όλα αυτά οι πολίτες νοιώθουν μια ασφάλεια. Από εκεί και μετά η αντιπολίτευση το δικό της δρόμο ούτε καταλαβαίνει τι θέλει να κάνει ούτε τι θέλει να πει. Τους αφήνουμε μόνους τους αυτή την ώρα γιατί προέχει το καλό της χώρας, προέχουν οι ζωές των Ελλήνων πολιτών.

Για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το τρέχει το όλο το θέμα, σε όλα τα επίπεδα, με την ίδια ένταση ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας όμως τις προτεραιότητές μας. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανθρώπινη ζωή, δεν είναι τα νούμερα, οι οφειλές, δεν είναι όλα αυτά που εκ των πραγμάτων απασχολούν αλλά σε δεύτερο επίπεδο όλους μας. Πάνω από όλα προέχει να περιορίσουμε αυτόν τον εφιάλτη και να έχουμε τις λιγότερες δυνατόν απώλειες από αυτή τη λαίλαπα. Σε επίπεδο οικονομίας, κάνει κινήσεις σε δύο επίπεδα, στο επίπεδο χώρας όπου πολύ σωστά επιλέγει και στηρίζει κλάδους με έμμεσα και άμεσα μέτρα. Στηρίζει το δημόσιο τομέα για να μπορεί να λειτουργεί το κράτος, από την άλλη όμως κινείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο θεσμών όπου εκεί μαζί με άλλους ηγέτες επιδιώκουν με τρόπους πολύ συγκεκριμένους, με τεκμηριωμένες προτάσεις να αλλάξει φιλοσοφία και κουλτούρα λόγω αυτής της εκτεταμένης κρίσης ολόκληρη η Ευρώπη. Υπάρχουν αντιστάσεις ειδικά από τα Βόρεια κράτη αλλά από εκεί και μετά η προσπάθεια συνεχίζεται. Τα επιχειρήματα είναι αμείλικτα και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα κερδίσει η λογική.
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση που να μην έχει πληγεί… Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα είναι συνολικό άρα συνολική θα είναι και η προσπάθεια. Συνολικά η Ελλάδα έχει χτυπηθεί, συνολικά η Ευρώπη έχει χτυπηθεί άρα η προσπάθεια θα έρθει από όλους μας. Πιστεύω ότι θα βγούμε καλύτεροι από αυτή τη κρίση, θα βγούμε καλύτεροι πρώτα από όλα σαν ανθρωποι.

Για το πλήγμα του κορωνοϊού στον αθλητισμό
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς διότι όλοι τους συνέβαλλαν στην εντολή του πρωθυπουργού να ικανοποιήσουν το αίτημα που πολύ έγκαιρα είχε φύγει από το υπουργείο Αθλητισμού. Δηλαδή να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πολιτεία στηρίζει την αθλητική οικογένεια της χώρας μας με μέτρα έμμεσα και άμεσα. Ο αθλητισμός αποτελεί μια μεγάλη βιομηχανία, είναι ένας μεγάλος κύκλος οικονομικός ο οποίος απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες. Για πρώτη φορά τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν και τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες αλλά και τους απασχολούμενους έμμεσα και άμεσα γύρω από το χώρο του αθλητισμού. Καλύπτει δηλαδή το σύνολο της αθλητικής οικογένειας. Έχουμε μερικές εξαιρέσεις όπου υπάρχουν κάποιοι ΚΑΔ, άσχετοι ομολογουμένως με τα αντικείμενα κάποιων αθλητικών φορέων για αυτό το λόγο σπεύδουμε σήμερα μετά από μια επεξεργασία που κάναμε να στείλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση προς τους συναρμόδιους υπουργούς μήπως και αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις, καταφέρουμε και αυτές να τις συμπεριλάβουμε. Όπως επίσης σπεύδουμε σήμερα με την επιστολή αυτή να ζητήσουμε αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν και κάποιες εξαιρέσεις από την οικονομική ενίσχυση των 800 € για τους επαγγελματίες αθλητές. για παράδειγμα τους καλαθοσφαιριστές ή ποδοσφαιριστές που έχουν υψηλά συμβόλαια…

Αναφορικά με την καμπάνια «ζήσε αθλητικά»
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Μέσα από βιντεακια, μέσα από προτροπές κορυφαίων αθλητών, Ολυμπιονικών, που μπαίνουν μπροστά σε αυτή τη μάχη αναδεικνύουμε το πόσα οφέλη μπορεί να έχει κανείς μένοντας στο σπίτι. Πρώτα από όλα προστατεύει τον ίδιο και την οικογένειά του. Δεύτερον, μπορεί να αθληθεί στο σπίτι, να προσέξει τη διατροφή του με συγκεκριμένες προτάσεις και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και τρίτον, να βρούμε χρόνο να δώσουμε αίμα. Οργανώνουμε αιμοδοσίες σε διάφορα σημεία της χώρας. Την Πέμπτη είναι η πρώτη αιμοδοσία που διοργανώνουμε στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά σε συνεργασία με το σύλλογο Ολυμπιονικών, σε συνεργασία με το «Ζήσε αθλητικά», σε συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους. Θα ακολουθήσει ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και στα άλλα αθλητικά κέντρα που έχουμε ανά τη χώρα θα γίνουν αντίστοιχες αιμοδοσίες σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ερωτηθείς για τα πρωταθλήματα και τις εκλογές των ομοσπονδιών
Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το θέμα των πρωταθλημάτων αν θα πρέπει να διακοπεί ή όχι είναι πάνω στο τραπέζι ήδη με επικοινωνίες που έχω με τη League 1-2, τη League του μπάσκετ και του βόλεϊ έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια τέτοια συζήτηση. Ήδη το μπάσκετ έχει πάρει μια ομόφωνη απόφαση υπέρ του να σταματήσει το πρωτάθλημα, και εκεί ζητάνε τη δικιά μου νομοθετική πρωτοβουλία. Κάτι αντίστοιχο ζητά η League του βόλεϊ. Είμαστε σε μια διαρκή συζήτηση να κάνουμε ότι χρειαστεί, πάντα όμως σε συνεργασία και με τους συνδέσμους των επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών, ποδοσφαιριστών, παικτών του βόλεϊ. Έχουμε και το θέμα διεξαγωγής των εκλογών των ομοσπονδιών, είναι ζήτημα που επίσης απασχολεί διοικήσεις ή ενδιαφερόμενους … δεν έχουμε μπει, εμείς τουλάχιστον, ακόμα σε αυτή τη συζήτηση γιατί για εμάς προέχει πως θα σώσουμε ότι μπορούμε από την αθλητική οικογένεια αφενός και αφετέρου πως θα βάλουμε πλάτη όπως μπορούσε σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η χώρα μας. θα έρθει η ώρα του όμως είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί, φαντάζομαι μέσα στο Μάιο αν όλα πάνε καλά.

The post Αυγενάκης: Στο τραπέζι η διακοπή των πρωταθλημάτων appeared first on Enimerosi24.



Source link