Ειδήσεις

«Αναβολή» στην εκτέλεση της αρκούδας που κατηγορείται για τον θάνατο 26χρονου


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023, 01:09

Ιταλικό δικαστήριο ανέστειλε την Παρασκευή (14/7) την απόφαση θανάτωσης μιας καφέ αρκούδας η οποία τον περασμένο Απρίλιο επιτέθηκε και σκότωσε έναν 26χρονο που έκανε τζόγκινγκ στις Άλπεις.

Οι δικαστές στο διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης έκριναν ότι μολονότι η αρκούδα θα πρέπει να κρατηθεί σε αιχμαλωσία για την ασφάλεια των πολιτών, η θανάτωσή της ήταν μια «δυσανάλογη» και αχρείαστη απόφαση. Έδωσαν έτσι «αναστολή» εκτέλεσης της ποινής για την αρκούδα που είναι γνωστή με τα αρχικά JJ4 και η μοίρα της έχει τραβήξει την προσοχή των ιταλικών μέσων ενημέρωσης μετά την επίθεση. Ο περιφερειάρχης του Τρέντο, όπου σημειώθηκε το συμβάν, απαιτούσε τη θανάτωσή της ενώ οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων ζητούσαν να της χαριστεί η ζωή.

Η οριστική απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τον Δεκέμβριο.

Μετά το 1999, με βάση ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, εισήχθησαν και πάλι καφέ αρκούδες στην περιοχή γύρω από την πόλη Τρέντο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί η επιτυχής συμβίωση των ζώων αυτών με τους ανθρώπους.

Η JJ4, μια 17χρονη θηλυκή αρκούδα, έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις σε δύο ακόμη ανθρώπους.

Το λόμπι LAV που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση. «Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε τη μεταφορά της JJ4 σε ένα ασφαλές, εγκεκριμένο καταφύγιο στη Ρουμανία», είπε ο Μάσιμο Βιτούρι, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης η οποία έχει ιδρύσει αυτό το καταφύγιο και προσφέρθηκε να πληρώσει για τη μεταφορά της αρκούδας.

Οι δικαστές «χάρισαν τη ζωή» σε άλλη μία αρκούδα, τη MJ5, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε έναν άνδρα τον περασμένο Μάρτιο, όμως ακόμη δεν έχει αιχμαλωτιστεί.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023, 01:10

Πηγή