Ειδήσεις

Έξι νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Μεξικό

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 15 την περασμένη Τρίτη κοντά στη Γουαδαλαχάρα, στο δυτικό Μεξικό, ανακοίνωσε η εισαγγελία χθες Δευτέρα.

Θα απαγγελθούν στους υπόπτους «εντός των προσεχών ωρών» κατηγορίες για ανθρωποκτονίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών και επίθεση κατά της αρχής, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χοακίν Μέντες, ο εισαγγελέας της πολιτείας Χαλίσκο.

Τέσσερις αστυνομικοί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν όταν ενεργοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατά τη διέλευση οχηματοπομπής της εισαγγελίας και της αστυνομίας της Τλαχομούλκο, κοινότητας διαβόητης διότι έχουν βρεθεί εκεί μυστικοί ομαδικοί τάφοι εξαφανισθέντων.

Μολονότι συγκριτικά σπάνιες στην ιστορία της δράσης των συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών στο Μεξικό, οι επιθέσεις με εκρηκτικά αυξάνονται, αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Κάνουμε συνεχώς κατασχέσεις εκρηκτικών», είπε, αρνούμενος πάντως να μιλήσει περί τρομοκρατίας, φαινομένου συνδεόμενου a priori «με πολιτικές ιδεολογίες και φανατισμούς».

Στα τέλη Ιουνίου, μέλος της Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκε και άλλα τραυματίστηκαν σε έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στην πολιτεία Γουαναχουάτο.

Στην πολιτεία Χαλίσκο καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός εξαφανίσεων σε όλο το Μεξικό, περίπου 15.000 από το 1962, επί συνόλου 111.000 και πλέον στην επικράτεια, κατά επίσημα δεδομένα.

Η πολιτεία αυτή αποτελεί λίκνο και προπύργιο του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ), που θεωρείται εξαιρετικά σκληρό και χαρακτηρίζεται η μια από τις δυο ισχυρότερες συμμορίες στη χώρα, μαζί με το καρτέλ Σιναλόα.

Στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί περίπου 350.000 καταγεγραμμένες δολοφονίες και έχουν καταγγελθεί δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις, εγκλήματα τα οποία οι αρχές της χώρας αποδίδουν στην πλειονότητά τους στις συμμορίες, αφότου άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, η πολύ αμφιλεγόμενη επιχείρηση για να παταχθούν τα καρτέλ με την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας τον Δεκέμβριο του 2006.

Πηγή