Ειδήσεις

Ένας από τους υπόπτους για τη «σφαγή της Σακαχόλα» πέθανε αφού έκανε απεργία πείνας


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 00:14

Ένας από τους υπόπτους για τη «σφαγή της Σακαχόλα», όπου εκατοντάδες μέλη μιας αίρεσης βρέθηκαν νεκρά τους τελευταίους μήνες, πέθανε όντας υπό κράτηση από την αστυνομία, αφού έκανε απεργία πείνας εδώ και δέκα ημέρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εισαγγελία.

Ο Τζόζεφ Μπουγιούκα ήταν ένας από τους 30 υπόπτους –μεταξύ αυτών είναι και ο αυτοανακηρυχθείς «πάστορας» της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, Πολ Μακένζι– που είχαν συλληφθεί για τον θάνατο 337 πιστών της αίρεσης.

«Η αστυνομία πιστεύει ότι τα άτομα αυτά (…) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις ενέργειες που οδήγησαν στον θάνατο και την παράνομη ταφή των νεκρών στη Σκαχόλα» αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα για τον Μπουγιούκα και άλλα τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί μαζί του.

Ο Τζάμι Γιαμίνα, ένας σύμβουλος των εισαγγελικών αρχών, είπε ότι ο Μπουγιούκα πέθανε πριν από δύο ημέρες σε νοσοκομείο του Μαλίντι, όπου είχε μεταφερθεί από τη φυλακή. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο θάνατός του οφείλεται σε «επιπλοκές από την απεργία πείνας και τη λιμοκτονία αλλά θα περιμένουμε και την αναφορά του ιατροδικαστή», ανέφερε, σημειώνοντας ότι άλλοι δύο ύποπτοι «ασθένησαν και η αστυνομία πιστεύει ότι αυτό συνδέεται με την απεργία πείνας» που κάνουν.

Ο Μακένζι κατηγορείται ότι διέταξε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου για να πάνε στον παράδεισο προτού έρθει το τέλος του κόσμου. Παραδόθηκε στην αστυνομία τον Απρίλιο και προφυλακίστηκε. Οι άλλοι ύποπτοι συνελήφθησαν αργότερα, αφότου ξεκίνησε η εκταφή των πτωμάτων.

Τον Μάιο ο υπουργός Εσωτερικών Κιτούρε Κιντίκι εξέφρασε ανησυχίες επειδή ορισμένοι από τους διασωθέντες οπαδούς του Μακένζι αρνούνταν να φάνε και ένας από αυτούς πέθανε.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 00:14

Πηγή