Υψηλότατο πρόστιμο στην Qualcomm από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Η Qualcomm καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1,23 δισ. δολαρίων (περίπου 997 εκατ. ευρώ) που της επιβλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόστιμο έρχεται μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Qualcomm προσέφερε οικονομικά κίνητρα στην Apple ώστε αυτή να αγοράζει εξοπλισμό από την Qualcomm και όχι από άλλους κατασκευαστές. Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε το 2015 και εξέτασε τις ενέργειες της αμερικανικής εταιρείας για το διάστημα μεταξύ των ετών 2011-2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν αφορούσε τη σειρά επεξεργαστών Snapdragon για φορητές συσκευές, δηλαδή το πιο φημισμένο προϊόν της Qualcomm, αλλά τα chips της εταιρείας που προορίζονται για τη σύνδεση των συσκευών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (4G LTE).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Qualcomm κατέβαλλε «δισεκατομμύρια δολάρια» στην Apple, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παράνομα απέκλεισε τους ανταγωνιστές της από την συγκεκριμένη αγορά LTE chipsets για περισσότερο από πέντε χρόνια, ενισχύοντας έτσι την κυριαρχία της στην αγορά».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής καταλήγει ότι «κανένας αντίπαλος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Qualcomm στην αγορά αυτή, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ήταν τα προϊόντα του». Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Apple είχε υπογράψει συμφωνία με την Qualcomm το 2011 δεχόμενη τις συγκεκριμένες πληρωμές, εάν χρησιμοποιούσε τα chips της δεύτερης στις συσκευές iPhone και iPad.

Στην περίπτωση που κάποια συσκευή κυκλοφορούσε με chips άλλης εταιρείας, οι πληρωμές θα σταματούσαν αυτομάτως και η Apple θα έπρεπε να επιστρέψει ποσοστό από τις πληρωμές που είχαν ήδη γίνει. «Αυτό είναι παράνομο, σύμφωνα με τους αντί-μονοπωλιακούς κανονισμούς της Ε.Ε. και αυτός είναι ο λόγος που πήραμε την απόφαση για το συγκεκριμένο πρόστιμο» δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος, Margrethe Vestager.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ή 997.439.000 ευρώ) αντιπροσωπεύει το 4,9% του τζίρου της Qualcomm για το 2017. Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι «διαφωνεί έντονα με την απόφαση», ενώ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Don Rosenberg, δήλωσε «είμαστε βέβαιοι ότι οι συμφωνίες που είχαμε κάνει δεν παραβίαζαν του νόμους περί ανταγωνισμού της Ε.Ε. και δεν επηρέαζαν τον ανταγωνισμό στην αγορά ή τους ευρωπαίους καταναλωτές».

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες έρευνες διεξάγονται και από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές οπότε υπάρχει η πιθανότητα το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι το τελευταίο που θα επιβληθεί στην Qualcomm.Source link