Το CCleaner μολύνθηκε με σκοπό τη διανομή malware


Το CCleaner της Avast στην έκδοση 5.33 φέρεται να έχει μολυνθεί από το Floxif malware, το οποίο ήθελε να επωφεληθεί από το εύρος χρήσης του.

Η έκδοση 5.33 του CCleaner είχε γίνει διαθέσιμη για downloading από τις 15 Αυγούστου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου. Ερευνητές από διάφορες εταιρείες ασφάλειας λογισμικού ανακάλυψαν ότι οι hackers είχαν καταφέρει να κρύψουν ένα malware πολλών επιπέδων μέσα στο λογισμικό CCleaner το οποίο αναλαμβάνει το ίδιο να καθαρίσει το σύστημα από απειλές και κακόβουλο λογισμικό.

Το CCleaner είναι ένα δωρεάν εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιούν πάρα πολλοί χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποτέλεσε το μεγάλο δέλεαρ για όσους σχεδίασαν την παραβίαση του κώδικα του προγράμματος.

Υπολογίζεται ότι το CCleaner έχει κατέβει περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια φορές, ενώ υπάρχει μία βάση από 2.27 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του CCleaner, στοιχείο που το κάνει να αποτελεί πιθανό στόχο για παραβίαση με κακόβουλο λογισμικό.

Το καλό είναι ότι η Avast ανέλαβε γρήγορα δράση και στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε η διάθεση της έκδοσης 5.34 του CCleaner, μαζί με την έκδοση 1.07.3214 της cloud λύσης του CCleaner, οι οποίες είναι προστατευμένες από την εν λόγω απειλή.

Το κακόβουλο λογισμικό ανακαλύφθηκε από την εταιρεία Cisco Talos, η οποία φρόντισε να ενημερώσει άμεσα την Avast.Source link