Πτώση των πωλήσεων smartphones για πρώτη φορά το δ’ τρίμηνο του 2017


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Gartner, το δ’ τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε πτώση στις πωλήσεις smartphones, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή της πορείας της συγκεκριμένης αγοράς.

Συνολικά, πουλήθηκαν 408 εκατομμύρια smartphones σημειώνοντας πτώση της τάξης του 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 2004, χρονιά που η Gartner ξεκίνησε να παρακολουθεί την συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, λιγότεροι άνθρωποι αλλάζουν πλέον τις συσκευές τους λόγω «απουσίας ποιότητας στην κατηγορία των συσκευών πολύ χαμηλού κόστους». Αντίθετα, το κοινό προτιμά να αγοράζει απλές συσκευές κινητών τηλεφώνων, ενώ οι ήδη κάτοχοι smartphones αναβαθμίζουν σε πιο ακριβές προτάσεις τις οποίες όμως κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Επιπλέον, καταγράφεται η δυσκολία των κατασκευαστών να φέρουν σημαντικές αλλαγές στις συσκευές τους και να τα διαφοροποιήσουν έναντι του ανταγωνισμού. Επιπρόσθετα, οι τιμές των κορυφαίων συσκευών το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει την ανιούσα ενώ και οι πάροχοι έχουν αλλάξει την πολιτική χρηματοδότησης νέων συσκευών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο χρήστης να περιμένει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αλλάξει την συσκευή του.

Η Samsung διατήρησε την πρώτη θέση για το δ’ τρίμηνο του 2017, αν και οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με πέρυσι, στις 74 εκατομμύρια συσκευές. Στη δεύτερη θέση της λίστας της Gartner βρίσκεται η Apple, με μειωμένες πωλήσεις κατά 5%, στα 73,2 εκατομμύρια συσκευές. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν οι κινεζικές Huawei, Oppo και Vivo. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μόνοι κατασκευαστές που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων είναι η Huawei και η Xiaomi.

Για το σύνολο του 2017 οι πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν κατά 2,7% φθάνοντας στις 1,5 δισεκατομμύρια συσκευές. Σε ετήσια βάση η Samsung βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 21%, ακολουθεί η Apple με μερίδιο 14% και στην τρίτη θέση η Huawei με μερίδιο 9,8%. Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων το Android κέρδισε 1,1% κατέχοντας πλέον μερίδιο 86% με το iOS της Apple να διατηρεί ένα μερίδιο της τάξης του 14%.Source link