Ο Mark Zuckerberg απολογείται δημοσίως για το σκάνδαλο Cambridge Analytica


Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg, απολογήθηκε δημοσίως για τα λάθη της εταιρείας του στο θέμα της απώλειας προσωπικών δεδομένων περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Zuckerberg απολογήθηκε για τις πράξεις και πολύ περισσότερο τις παραλείψεις της εταιρείας του, ενώ αποκάλυψε ότι είναι έτοιμος να εμφανιστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κονγκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “αυτό που προσπαθουμε να κάνουμε είναι να στείλουμε (στο Κονγκρέσο) τον άνθρωπο από το Facebook με τις περισσότερες γνώσεις επί του θέματος, αν αυτός είμαι εγώ, θα παρουσιαστώ ευχαρίστως”.

Επιπλέον, ο Zuckerberg ξεκαθάρισε ότι το θέμα με την Cambridge Analytica αποτελεί σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης των χρηστών και εξέφρασε την λύπη του για όσα συνέβησαν. “Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί”, ανέφερε το αφεντικό του Facebook. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν “σκληρά” μέτρα ώστε να υπάρξουν περιορισμοί στην πρόσβαση των developers σε τέτοιου είδους πληροφορίες.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει ενδελεχή έρευνα χιλιάδων εφαρμογών που διατίθενται μέσω του Facebook ενώ θα δοθούν στους χρήστες εργαλεία που θα επιτρέπουν την απενεργοποίηση της πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα ευκολότερα. Όλα τα παραπάνω ωστόσο δεν αναμένεται να εφαρμοστούν σε επίπεδο εταιρειών που διαφημίζονται μέσω του Facebook, καθώς κάτι τέτοιο προφανώς θα περιόριζε σημαντικά τα ίδια τα έσοδα της εταιρείας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του το Facebook ανέφερε ότι “παραπλανήθηκε”, καθώς ενημερωθηκε το 2015 ότι ο καθηγητής Ψυχολογίας Aleksandr Kogan έδωσε τα προσωπικά δεδομένα που είχε συγκεντρώσει η εφαρμογή του στην Cambridge Analytica, ζητώντας από τις δύο πλευρές να τα διαγράψουν δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι όντως αυτό έγινε. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η εταιρεία μόλις την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκε ότι τελικά ίσως και να μην είχαν διαγραφεί.

Πέρα από την οικονομική ζημία που υφίσταται πλέον το Facebook, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο και με την οργή μεγάλης μερίδας των ίδιων των χρηστών του. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκστρατείες για εγκατάλειψη της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης (#deletefacebook).

The post Ο Mark Zuckerberg απολογείται δημοσίως για το σκάνδαλο Cambridge Analytica appeared first on pestaola.Source link