Η Kaspersky Lab υποβάλει έφεση στις κυρώσεις τις αμερικανικής κυβέρνησης


Η Kaspersky Lab κατέθεσε έφεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας την αναίρεση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκλείσει τη χρήση του λογισμικού της εταιρείας από δημόσιες υπηρεσίες.

Είχε προηγηθεί η οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security) τον περασμένο Σεπτέμβριο που προέβλεπε την αφαίρεση του λογισμικού της Kaspersky από όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, εντός 90 ημερών. Αιτία για αυτήν την απόφαση στάθηκε η πεποίθηση ότι το software προστασίας από ιούς της Kaspersky θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας δημιουργώντας κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ιδρυτής της Kaspersky Lab, ο Eugene Kaspersky, είναι Ρώσος ενώ και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Μόσχα. Όπως αναφέρει το Reuters, η έφεση αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλει η Kaspersky να αποτινάξει τις κατηγορίες της κατασκοπείας αλλά και την υποψία ότι ουσιαστικά αποτελεί όργανο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και της ρωσικής κυβέρνησης.

«Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει βλάψει την υπόληψη της Kaspersky Lab και την εμπορική της λειτουργία, χωρίς στοιχεία ότι η εταιρεία έχει κάνει κάτι λάθος» ανέφερε ο Eugene Kaspersky σε ανοικτή επιστολή προς τις αμερικανικές αρχές.

Στην έφεση υποστηρίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση βασίστηκε για τις διώξεις εναντίον της Kaspersky σε ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, ζητά από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να ανατρέψει τις κυρώσεις εναντίον της και να δηλωθεί ότι τα προϊόντα της ρωσικής εταιρείας δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Νοέμβριο ο Eugene Kaspersky είχε κάνει γνωστό ότι αν η ρωσική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την εταιρεία να διενεργήσει κατασκοπεία εναντίον οποιασδήποτε ξένης χώρας θα προτιμούσε να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας εκτός Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις αφορούν μόνο την απαγόρευση χρήσης των προγραμμάτων της Kaspersky από τις «πολιτικές» δημόσιες υπηρεσίες καθώς ήδη από τις αρχές του έτους και κατόπιν οδηγιών των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας δεν γίνεται χρήση των προγραμμάτων ασφαλείας της εταιρείας από στρατιωτικές υπηρεσίες και το αμερικανικό υπουργείο άμυνας.Source link