Η Intel παραδέχεται ότι το patch για το Spectre ίσως προκαλέσει ζημιά στο PC


Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι ευπάθειες Spectre και Meltdown γίνεται μία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η αναβάθμιση λογισμικού που απέστειλε η Intel προς τους διάφορους κατασκευαστές υπολογιστών και μεγάλους πελάτες της δημιουργούσε νέα προβλήματα. Η Intel ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκινήσει να προειδοποιεί (μέσω blog post) τους χρήστες για τις παρενέργειες εγκατάστασης της ενημερωμένης έκδοσης κώδικα, αλλά φαίνεται ότι τελικά η εταιρεία αποσύρει την συγκεκριμένη αναβάθμιση.

«Συνιστούμε σε OEM κατασκευαστές, παρόχους υπηρεσιών cloud, κατασκευαστές συστημάτων, εκδότες λογισμικού και τελικούς χρήστες να σταματήσουν την ανάπτυξη των τωρινών εκδόσεων σε συγκεκριμένες πλατφόρμες», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Intel, Neil Shenoy, για να συμπληρώσει «τα συγκεκριμένα patches ενδέχεται να εισαγάγουν περισσότερες από τις αναμενόμενες επανεκκινήσεις και άλλη απρόβλεπτη συμπεριφορά του συστήματος».

Η διόρθωση της ευπάθειας Spectre απαιτεί από την Intel να «ξαναγράψει» το firmware του επεξεργαστή, μια εργασία αρκετά απαιτητική ειδικά σε σύγκριση με τη διόρθωση της ευπάθειας σε επίπεδο web browser ή ακόμη και λειτουργικού συστήματος. Ήδη εταιρείες που ασχολούνται με την επιδιόρθωση των συγκεκριμένων bugs έχουν παραδεχθεί ότι τα patches ενδέχεται να επιφέρουν επιβράδυνση των επιδόσεων των υπολογιστών.

Το πρόβλημα με τις επανεκκινήσεις φαίνεται κυρίως να επηρεάζει τους επεξεργαστές των οικογενειών Broadwell και Haswell που εισήχθησαν στην αγορά τα έτη 2015 και 2013, αντίστοιχα. Παρόλα αυτά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα και άλλοι Intel επεξεργαστές (Ivy Bridge, Sandy Bridge, Skylake, Kaby Lake), ανάλογα με την διαμόρφωση hardware του συστήματος.Source link