Δοκιμάζουμε το Samsung Galaxy Note 8


Το Galaxy Note 8 είναι το phablet που συμπληρώνει τις ναυαρχίδες της Samsung για φέτος, ακολουθώντας τη σειρά Galaxy S8, ενώ επιπλέον αποτελεί το επόμενο μέλος της σειράς Note μετά την περυσινή αποτυχία του Note 7.

Κυρίως για τον τελευταίο λόγο η Samsung θα έπρεπε να παρουσιάσει μία συσκευή που θα ξέπλενε το όνειδος που δημιούργησε το Note 7 και επιπλέον θα έκανε την τελευταία αποτυχία της κορεάτικης εταιρείας να «ξεχαστεί». Κρατώντας στα χέρια το Note 8 μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η Samsung τα κατάφερε… και με το παραπάνω.

Σχεδιαστικά το Note 8 είναι ένα αριστούργημα. Κρατάει τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές των Galaxy S8 και S8+ αλλά με ελαφρώς πιο οξείες γωνίες και πιο τετραγωνισμένο το camera module. Επίσης, διατηρείται ο Infinity Edge σχεδιασμός στα δεξιά και αριστερά της οθόνης στοιχείο που κάνει την οθόνη να «τυλίγει» το σώμα της συσκευής. Πολύ χαμηλό προφίλ ενώ για bezels ούτε λόγος, ελαχιστοποιημένα και διακριτικά στο επάνω και κάτω μέρος της οθόνης.

Όλο το Galaxy Note 8 είναι καλυμμένο από Corning Gorilla Glass 5.0 στοιχείο που εγγυάται σε σημαντικό βαθμό την ανθεκτικότητα του phablet από πτώσεις, αν και για να είμαστε ειλικρινείς αποφύγαμε να δοκιμάσουμε την ανθεκτικότητά του. Επιπρόσθετα το Note 8 έχει πιστοποίηση IP68 που εγγυάται την ανθεκτικότητα στο υγρό στοιχείο (βύθιση για μισή ώρα).

Στο bezel πάνω από την οθόνη βρίσκεται η εμπρόσθια κάμερα μαζί με τον σαρωτή της ίριδας του ματιού και το ακουστικό. Το κάτω μέρος της οθόνης είναι πρακτικά ένα home button αφής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση της συσκευής. Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης και το αποκλειστικό πλήκτρο για την ψηφιακή βοηθό Bixby. Στα δεξιά βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής. Το ενδιαφέρον σημείο είναι η κάτω πλευρά στην οποία βρίσκεται η υποδοχή USB-C, η υποδοχή των 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά και η S Pen, σε pop-out υποδοχή. Στην επάνω πλευρά βρίσκεται η υποδοχή της κάρτας SIM και η υποδοχή για την microSD.

Στην πλάτη του Note 8 συναντάμε το module της κάμερας με δύο αισθητήρες και δύο φακούς, τον αισθητήρα καρδιακών παλμών, το LED φλας και τον σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος. Στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευής κυριαρχεί η οθόνη των 6,3 ιντσών. Αν και το μέγεθος είναι πράγματι εντυπωσιακό και ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μέρος των καταναλωτών αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των ελαχιστοποιημένων bezels αλλά και των καμπυλών στις άκρες το συνολικό μέγεθος του Note 8 συγκρίνεται άνετα με μία συσκευή με οθόνη διαγωνίου 5,5 ιντσών. Ως εκ τούτου το phablet της Samsung μπορείς εύκολα να το κρατάς στο ένα χέρι αλλά ο χειρισμός του ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις να απαιτήσει και τη χρήση του δεύτερου χεριού.

Η οθόνη των 6,3 ιντσών, με αναλογία στα 18,5:9, προσφέρει μέγιστη ανάλυση 2960 x 1440 pixels (WQHD+) με πυκνότητα 522ppi, η οποία μπορεί να «πέσει» στα 2220 x 1080 pixels (FHD+) και στα 1480 x 720 (HD+) όταν θα βρίσκεται σε mode εξοικονόμησης ενέργειας. Η τεχνολογία της οθόνης είναι φυσικά AMOLED που εγγυάται καθαρό λευκό και ζωντανά χρώματα (ίσως υπερβολικά ζωντανά θα συμπληρώναμε). Μία χρήσιμη λειτουργία της οθόνης είναι το always-on screen που επιτρέπει την προβολή λειτουργιών (π.χ. ώρα, στάθμη μπαταρίας κλπ.) ακόμα και όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη.

Σε επίπεδο λογισμικού, συναντάμε καταρχήν μία ώριμη έκδοση του Samsung Experience, του Android skin που έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα η Samsung, στοιχείο που δίνει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία σε σχέση με άλλες Android υλοποιήσεις ενώ μας κάνει να ξεχάσουμε οριστικά και αμετάκλητα το παλιό, καλό και… αρκετά ενοχλητικό TouchWiz. Η Bixby, η ψηφιακή βοηθός της Samsung, είναι επίσης εδώ και πλέον καταλαβαίνει και αγγλικά (εκτός από κορεάτικα) οπότε μια σειρά από λειτουργίες μπορεί να τις αναλάβει σχετικά εύκολα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Bixby είναι ρυθμισμένη να αντιλαμβάνεται την αμερικανική έκδοση των Αγγλικών, άρα είναι και θέμα προφοράς αν θα κατανοήσει επαρκώς την εντολή που θα της δώσετε.

Το Note 8 δίνει επιπλέον στον χρήση αρκετές εναλλακτικές για το ξεκλείδωμα της συσκευής. Καταρχήν υπάρχει ο «παραδοσιακός» σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής, δίπλα από το module της κάμερας κάνοντας τη γρήγορη χρήση του λίγο άβολη. Εναλλακτικά, υπάρχει ο σαρωτής της ίριδας του ματιού (αποφύγετε να φοράτε τα γυαλιά σας όταν τον χρησιμοποιείται), μία λειτουργία που είναι ευχάριστα γρήγορη. Τέλος, η Samsung δίνει και τη δυνατότητα ξεκλειδώματος μέσω αναγνώρισης προσώπου, αλλά καταγράφοντας μόνο μία εκδοχή του προσώπου σας. Αυτό σημαίνει ότι αν η σάρωση γίνει ενώ φοράτε γυαλιά και στη συνέχεια επιχειρήσετε να ξεκλειδώσετε τη συσκευή χωρίς αυτά είναι πιθανό να μην γίνει η αναγνώριση. Πάντως, εναλλακτικές υπάρχουν…

Το S Pen της συσκευής έχει την έδρα του, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, στη βάση του Note 8, στην ειδική pop-out υποδοχή. Η οθόνη του Note 8 υποστηρίζει περί τα 4000 σημεία πίεσης, στοιχείο που μεταφράζεται στο ότι ακόμη και η παραμικρή αυξομείωση στην πίεση που ασκείται θα αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης των σημειώσεών σας. Αφαιρώντας το S Pen από την υποδοχή του αυτομάτως ενεργοποιείται η οθόνη, ενώ οι σημειώσεις μπορούν να καταγραφούν ακόμη και όταν η οθόνη είναι σε κατάσταση standby.

Ενδιαφέρον έχει η λειτουργία shortcut wheel η οποία εμφανίζεται όταν πιέσετε το πλήκτρο του stylus. Αυτό δίνει τη δυνατότητα όχι απλά λήψης σημειώσεων αλλά και να λάβετε ένα screenshot και να κρατήσετε σημειώσεις πάνω σε αυτό, να μεταφράσετε ό,τι προβάλλεται στην οθόνη τη συγκεκριμένη στιγμή ή ακόμη και την αποθήκευση σαν GIF μιας σειράς καταγραφών της οθόνης. Στον τροχό των συντομεύσεων μπορεί ο χρήστης να προσθέσει τις δικές του εφαρμογές, ανάλογα με τις ανάγκες του και εάν φυσικά χρησιμοποιεί το S Pen. Εξαιρετικά χρήσιμη είναι η λειτουργία που ενεργοποιεί έναν «συναγερμό» όταν η συσκευή αντιληφθεί ότι μετακινείται χωρίς το stylus ασφαλισμένο στη θέση του.

Σε επίπεδο φωτογραφικών ικανοτήτων, το Note 8 διαθέτει dual camera module με δύο αισθητήρες ανάλυσης 12 Megapixel. Ωστόσο, αν και οι δύο αισθητήρες διαθέτουν την ίδια ανάλυση η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο ένας φακός είναι ευρυγώνιος με διάφραγμα f1.7 και σύστημα αυτόματης εστίασης dual-pixel ενώ ο άλλος είναι μεγάλης εστιακής απόστασης (τηλεφακός) με διάφραγμα f2.4 και ικανότητα οπτικού zoom στα 2x. Οι δύο φακοί διαθέτουν σύστημα οπτικής σταθεροποίησης. Η εμπρόσθια κάμερα διαθέτει αισθητήρα 8 Megapixel και φακό f1.7 με ικανότητα αυτόματης εστίασης.

Στο εσωτερικό του Note 8 βρίσκεται το system-on-a-chip Exynos 8895 της Samsung, δηλαδή την ίδια πλατφόρμα που συναντάμε και στα Galaxy S8 και S8+. Η μνήμη RAM είναι ενισχυμένη στα 6GB ενώ ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος της συσκευής της δοκιμής μας ήταν στα 64GB. Προφανώς με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα επιδόσεων: τα πάντα «ανοίγουν» σε εξαιρετικά μικρούς χρόνους. Το Galaxy Note 8 είναι 4G+ και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να σερφάρει στο Internet με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες έως 375Mbps, μέσα από το 4G+ δίκτυο της Cosmote (η οποία μας διέθεσε τη συσκευή της δοκιμής μας), που καλύπτει ήδη το 86% του πληθυσμού της χώρας.

Όπως συμβαίνει και με τη σειρά S8, το Note 8 υποστηρίζει το Samsung DeX, δηλαδή το dock που μετατρέπει πρακτικά τη συσκευή σε υβριδικό προσωπικό υπολογιστή. Η μπαταρία της συσκευής είναι χωρητικότητας 3300mAh, η οποία με δεδομένο ότι η οθόνη του Note 8 είναι μεγαλύτερη και φωτεινότερη από του S8+ (το οποίο έχει μπαταρία 3500mAh) ίσως να δημιουργεί κάποια προβλήματα αυτονομίας στον πιο απαιτητικό χρήστη. Παρόλα αυτά η συσκευή μπορεί να φορτίσει από το 0 στο 100% σε χρόνο 90 λεπτών, στοιχείο που διορθώνει κάπως την κατάσταση.

Εν κατακλείδι, το Galaxy Note 8 αποτελεί μία εξαιρετική συσκευή: επιδόσεις, οθόνη, φωτογραφική κάμερα, λογισμικό είναι στοιχεία που κινούνται πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Ένα μικρό ελάττωμα ίσως είναι η διάρκεια της μπαταρίας, αλλά και εκεί υπάρχει δικαιολογία αφού με τόσα χαρακτηριστικά «φορτωμένα» είναι λογικό και οι απαιτήσεις σε ενέργεια να είναι μεγαλύτερες. Προφανώς η Samsung δημιούργησε μία συσκευή που στέκεται πάνω από την ευρύτερη μάζα των smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Επιπλέον, «καθάρισε» με τον καλύτερο τρόπο τη ζημιά που δημιούργησε το περυσινό Note 7. To Note 8 είναι μία πραγματική ναυαρχίδα. Όποιος θέλει να την αποκτήσει ωστόσο πρέπει να βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη.Source link