Δοκιμάζουμε το Huawei Mate 10 Pro με τις AI ικανότητες


Το Mate 10 Pro αποτελεί τη ναυαρχίδα της Huawei στην οποία μάλιστα η κινεζική εταιρεία έχει βασίσει όλες τις προσπάθειές της ώστε να καταστεί ο νέος κυρίαρχος στην αγορά των smartphones.

Αν θα τα καταφέρει απέναντι σε εταιρείες όπως η Apple και η Samsung ο χρόνος μόνο θα το δείξει. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε από τώρα να πούμε είναι ότι οι κινέζοι αποδεικνύονται άριστοι, μεθοδικοί και ιδιαίτερα επιμελείς μαθητές. Αφού επί χρόνια τα smartphones όλων των brands κατασκευάζονταν σε κινεζικά εργοστάσια (ακόμα γίνεται αυτό) οι κινέζοι αποφάσισαν να καταθέσουν και τη δική τους πρόταση σε παγκόσμια κλίμακα.

Το αποτέλεσμα ήταν κινέζοι κατασκευαστές, όπως η Huawei, να αρχίσουν να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Όχι μόνο γιατί οι συσκευές τους ήταν φθηνότερες από του ανταγωνισμού αλλά και γιατί πλέον οι συσκευές αυτές έχουν αποκτήσει τον δικό τους χαρακτήρα και ενσωματώνουν πραγματικά προηγμένη τεχνολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Mate 10 Pro που δοκιμάσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Σχεδιαστικά η συσκευή της Huawei αποτελεί μίξη μετάλλου και γυαλιού, με ελαφρά κυρτό γυαλί στο πίσω μέρος με μεταλλικές πλευρές στα άκρα και σχεδόν μηδενικά περιθώρια οθόνης στο μπροστινό μέρος. Τα ελαχιστοποιημένα bezels του Mate 10 Pro βοηθούν επίσης ο όγκος του κινητού να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, παρά την οθόνη των 6 ιντσών.

Στην πλάτη συναντάμε την διπλή Leica κάμερα, σήμα κατατεθέν πια των ναυαρχίδων της Huawei, μαζί με τον σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος. Στην βάση της συσκευής βρίσκεται η υποδοχή USB-C για όλες τις δουλειές (φόρτιση και ενσύρματη σύνδεση) και το βασικό ηχείο. Η ποιότητα κατασκευής κρίνεται πολύ καλή, με το γυαλί στην πλάτη να μην δημιουργεί αντανακλάσεις αλλά και να μην επιτρέπει τις γρατζουνιές. Προφανέστατα πρόκειται για μία από τις ομορφότερες συσκευές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Το Mate 10 Pro διαθέτει πιστοποίηση IP67 που εγγυάται προστασία από νερό και σκόνη, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας δεν υπάρχει υποδοχή 3,5 χιλιοστών για την τοποθέτηση ενσύρματων ακουστικών. Επιπλέον, ο χρήστης θα πρέπει να αρκεστεί στα 128GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου καθώς δεν διατίθεται υποδοχή για τοποθέτηση κάρτας μνήμης. Η απουσία επέκτασης μνήμης είναι ανεκτή αλλά η απουσία του headphone jack είναι «βαρύ» πλήγμα ειδικά για όσους έχουν συνηθίσει τη χρήση τους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η Huawei πήρε την στρατηγική απόφαση να μην διαθέσει στις ευρωπαϊκές αγορές το απλό Mate 10, αλλά μόνο το Mate 10 Pro συνοδευόμενο από το πιο προσιτό Mate 10 Lite. Μία από τις βασικές διαφορές του «απλού» Mate 10 από το 10 Pro είναι η οθόνη, στο πρώτο είναι τεχνολογίας LCD και 5,8 ιντσών ενώ στο δεύτερο OLED και 6 ιντσών. Η ανάλυση της συγκεκριμένης οθόνης είναι στα 2160 x 1080 pixels.

Η απόδοση των χρωμάτων γίνεται σωστά, χωρίς τις «εξάρσεις» που παρατηρούμε πολλές φορές στις AMOLED οθόνες, ενώ και το μαύρο αποδίδεται επίσης σωστά. Τα επίπεδα φωτεινότητας είναι υψηλά καλύπτοντας τα στάνταρ του Mobile HDR 10. Σε γενικές γραμμές η οθόνη του 10 Pro κρίνεται άκρως ικανοποιητική.

Στο εσωτερικό του Mate 10 Pro υπάρχει ο νεότερος και πιο προηγμένος επεξεργαστής που δημιούργησε η Huawei, ο Kirin 970 με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για οκταπύρηνο SoC, αρχιτεκτονικής 10nm, με τους μισούς πυρήνες χρονισμένους στα 2,4GHz και τους υπόλοιπους χρονισμένους στα 1,8GHz. Η ενσωματωμένη GPU είναι δώδεκα πυρήνων ενώ ο Kirin 970 διαθέτει δική του NPU (Neural Processing Unit).

Ουσιαστικά αυτό που διαφοροποιεί τον Kirin 970 από τα υπόλοιπα SoC της αγοράς είναι η συγκεκριμένη NPU αφού αναλαμβάνει δράση σε δύο καίριους τομείς: την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την βελτίωση της απόδοσης. Η NPU του Kirin 970 λειτουργεί ανεξάρτητα από τη συνηθισμένη cloud-based επεξεργασία επιτρέποντας την επίτευξη έως και 50 φορές μεγαλύτερης απόδοσης και 25 φορές καλύτερες επιδόσεις, ενώ αναλαμβάνει να διαχειριστεί σύνθετους υπολογισμούς τεχνητής νοημοσύνης.

Πρακτικά, αυτό που επιτυγχάνεται είναι ο Kirin 970 να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να «κατανοεί» την χρήση του smartphone και αναλόγως μπορεί σταδιακά να προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας που επιθυμεί ο χρήστης. Έτσι, ο επεξεργαστής μπορεί να διοχετεύει τους πόρους του (επεξεργαστική ισχύ, διαχείριση μπαταρίας) ώστε η συσκευή να έχει πιο αποτελεσματική λειτουργία, συνολικά, δηλαδή να βελτιστοποιεί την απόδοσή του.

Για παράδειγμα, σταδιακά το τηλέφωνο «μαθαίνει» πότε δεν χρησιμοποιείς συγκεκριμένες εφαρμογές ή λειτουργίες ώστε να τις κλείνει για σένα εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και πόρους. Ο επεξεργαστής πλαισιώνεται από 6GB μνήμης RAM, ένα μέγεθος εντυπωσιακό από μόνο του που επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί ανεμπόδιστα και χωρίς «κολλήματα».

Σε επίπεδο κάμερας έχει επιλεγεί από τη Huawei και πάλι η Leica που εξελίσσεται σε στρατηγικό εταίρο της κινεζικής εταιρείας, ενώ στην λειτουργίας της εμπλέκεται και ο πολυάσχολος Kirin 970. Στην περίπτωση του Mate 10 Pro έχουμε dual-camera με τον ένα αισθητήρα να είναι έγχρωμος και ανάλυσης 12 Megapixel ενώ ο άλλος μονόχρωμος και ανάλυσης 20 Megapixel.

Χάρη στις AI ικανότητες του Kirin 970, η κάμερα του Mate 10 Pro μπορεί να απορρίπτει modes ανάλογα με το τι ακριβώς φωτογραφίζει ο κάτοχος της συσκευής. Για παράδειγμα, αν επιχειρήσεις να φωτογραφίσεις ένα αντικείμενο από κοντινή απόσταση, αυτόματα ο Kirin 970 θα αναγνωρίσει την κίνηση και θα ενεργοποιήσει το macro mode. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λειτουργία auto-detection την οποία φυσικά μπορείς να αγνοήσεις και να επιλέξεις χειροκίνητα πιο εξειδικευμένες λειτουργίες που προσφέρει η εφαρμογή της κάμερας.

Σε επίπεδο ποιότητας των λήψεων η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετική σε συνθήκες κανονικού φωτισμού ενώ υπάρχει σαφής βελτίωση στην ποιότητα των λήψεων που πραγματοποιούνται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε αυτό βοηθάει η έκθεση f/1.6 της dual κάμερας καθώς και το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο λογισμικού.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω «πατάνε» στο λειτουργικό σύστημα/ περιβάλλον χρήσης EMUI της Huawei. Πρόκειται για την έκδοση EMUI 8 και η οποία βασίζεται στο τελευταίο Android 8 Oreo της Google. Στο τελευταίο Emotion UI έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό το bloatware αλλά και πάλι θα βρείτε εφαρμογές της Huawei που ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά με αυτές της Google (μουσική, ημερολόγιο κ.λπ.).

Ένα πεδίο όπου έχει επέλθει σημαντική βελτίωση είναι στην αυτονομία. Το Mate 10 Pro έρχεται με μη αφαιρούμενη μπαταρία χωρητικότητας 4000mAh, η οποία πέρα από το μεγάλο της μέγεθος εκμεταλλεύεται και όλα τα καλούδια περί τεχνητής νοημοσύνης που περιγράψαμε πιο πάνω. Έτσι, η συσκευή πρακτικά «μαθαίνει» τις συνήθειες μας και αναλόγως διαχειρίζεται τη λειτουργία των εφαρμογών. Αποτέλεσμα η μπαταρία να επαρκεί για δύο ημέρες εντατικής χρήσης ή και περισσότερο αν είσαστε προφανώς περισσότερο συντηρητικοί.

Το Huawei Mate 10 Pro είναι ένα phablet που καταφέρνει να συνδυάσει τα πάντα: εξαιρετική εμφάνιση, υψηλές επιδόσεις και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, πολύ καλή κάμερα, υψηλή αυτονομία. Επιπρόσθετα, είναι σχετικά προσιτό για ναυαρχίδα αφού διατίθεται στην τιμή των 799 ευρώ, ενώ στα πλαίσια των εορταστικών προσφορών της κατασκευάστριας εταιρείας δίνεται δώρο και ένα P9 Lite (2017). Μετά από αυτό θεωρούμε ότι και να υπήρχαν ψεγάδια μάλλον θα τα παραβλέπαμε…Source link