Αύξηση των νέων κακόβουλων αρχείων κατέγραψε για το 2017 η Kaspersky


Ο αριθμός των νέων κακόβουλων αρχείων που επεξεργάστηκαν οι τεχνολογίες ανίχνευσης στα εργαστήρια της Kaspersky Lab ανήλθε σε 360.000 την ημέρα το 2017, μέγεθος αυξημένο κατά 11,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μετά από μια μικρή μείωση το 2015, ο αριθμός των κακόβουλων αρχείων που ανιχνεύονται καθημερινά αυξάνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Ο αριθμός των κακόβουλων αρχείων που ανιχνεύθηκαν καθημερινά αντικατοπτρίζει τη μέση δραστηριότητα των ψηφιακών εγκληματιών που εμπλέκονται στη δημιουργία και διανομή κακόβουλων προγραμμάτων. Ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε για πρώτη φορά το 2011 και ανερχόταν σε 70.000 την εποχή εκείνη. Από τότε έχει πενταπλασιαστεί, και, όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2017, εξακολουθεί να αυξάνεται.

Τα περισσότερα αρχεία που εντοπίστηκαν ως επικίνδυνα εμπίπτουν στην κατηγορία του κακόβουλου λογισμικού (78%). Ωστόσο, οι ιοί – των οποίων η εξάπλωση μειώθηκε σημαντικά πριν από 5-7 χρόνια, λόγω της σύνθετης ανάπτυξης και της χαμηλής απόδοσής τους – εξακολουθούν να αποτελούν το 14% των καθημερινών ανιχνεύσεων.

Τα υπόλοιπα αρχεία είναι διαφημιστικό λογισμικό, το οποίο δεν θεωρείται από προεπιλογή κακόβουλο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει έκθεση ιδιωτικών πληροφοριών και άλλους κινδύνους. Η προστασία από αυτό το είδος απειλής είναι απαραίτητη για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών.

Άλλα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2017 περιλαμβάνουν τα εξής:
• Οι λύσεις της Kaspersky Lab εμπόδισαν 1.188.728.338 επιθέσεις που ξεκίνησαν από διαδικτυακές πηγές που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.
• Η antivirus λύση προστασίας της Kaspersky Lab ανίχνευσε 15.714.700 μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα.
• Το 29,4% των υπολογιστών χρηστών αντιμετώπισε μια επίθεση κακόβουλου λογισμικού στο Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά μέσα στο χρόνο.
• Το 22% των υπολογιστών χρηστών υποβλήθηκαν σε διαφημιστικά προγράμματα και τα συστατικά τους.
Προκειμένου να παραμείνετε προστατευμένοι, η Kaspersky Lab συνιστά τα εξής:
• Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε κανένα ύποπτο αρχείο ή συνημμένο που προέρχεται από άγνωστες πηγές.
• Μην κατεβάζετε και μην εγκαθιστάτε εφαρμογές από μη αξιόπιστες πηγές.
• Μην κλικάρετε σε links που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.
• Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε τακτικά.
• Εγκαθιστάτε πάντα τις ενημερώσεις. Μεγάλες εξάρσεις ransomware, όπως οι WannaCry και ExPetr, έχουν δείξει ότι οι καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των patches μπορεί να διαρκέσουν μήνες.
• Αγνοήστε τα μηνύματα που ζητούν να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ασφαλείας για το λογισμικό του Office ή για το λογισμικό προστασίας από ιούς.
• Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη λύση ασφάλειας που θα ταιριάζει στον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας.Source link