Η Apple απολύει μηχανικό λόγω hands-on video που ανέβασε η κόρη του


Ένα hands-on video με το iPhone X, το οποίο έχει μεν ανακοινωθεί αλλά δεν έχει καταστεί ακόμα εμπορικά διαθέσιμο, στάθηκε αιτία να απολυθεί ένας μηχανικός, εργαζόμενος της Apple.

Όλα ξεκίνησαν όταν η έφηβη κόρη του μηχανικού, κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος, απέκτησε πρόσβαση στο iPhone X του πατέρα της, δημιούργησε ένα hands-on video και στη συνέχεια το ανέβασε στο YouTube. Το video σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε viral θορυβώντας όμως την αμερικανική εταιρεία.

Σύμφωνα με την Apple ο μηχανικός δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στην κόρη του να προχωρήσει στην δημιουργία του επίμαχου video. Αρχικά ζητήθηκε να «κατέβει» το video, κάτι το οποίο έγινε, και ύστερα από λίγες ημέρες η εταιρεία προχώρησε και στην απόλυση του εργαζομένου της.

Η απόλυση στηρίχθηκε καταρχήν στην παραβίαση της συμφωνίας μη αποκάλυψης κρίσιμων πληροφοριών (Non-Disclosure Agreement) που είχε υπογραφεί από τον εργαζόμενο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Verge, η Apple υποστήριξε ότι το video περιείχε ευαίσθητες πληροφορίες γύρω από τη λειτουργία της συσκευής. Ενδεικτικά, γίνεται λόγος για εμφάνιση του Notes app όπου εμφανίζονται κωδικοί προϊόντων τα οποία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα από την Apple.

O Peterson εργαζόταν για την Apple τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στον τομέα σχεδιασμού RF και ασύρματων κυκλωμάτων για συσκευές iPhone και κατά γενική ομολογία είναι πρότυπο οικογενειάρχη και εργαζομένου. Ενδεικτικό είναι και το video που ανέβασε στο YouTube η κόρη του μετά την απόλυση του πατέρα της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και από άλλες εταιρείες. Χαρακτηριστικότερη όλων ίσως είναι η περίπτωση εργαζομένου στη Microsoft που έχασε τη δουλειά του όταν ο γιος του προχώρησε σε ανάρτηση φωτογραφιών του Xbox 360, πριν αυτό παρουσιαστεί επίσημα.Source link