Ειδήσεις

Χρυσό μετάλλιο για το Μουσικό Σχολείο της Αθήνας στην Ολυμπιάδα Χορωδιών


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021, 11:42

Μια μεγάλη διάκριση πρώτη φορά για την Ελλάδα έλαβε η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αθήνας στην Ολυμπιάδα Χορωδιών στη Φλάνδρα του Βελγίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2021.

Η Χορωδία διαγωνίστηκε στην κατηγορία «Παιδικές Χορωδίες» της Ολυμπιάδας Χορωδιών «11th World Choir Games 2021», όπου κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο, ερμηνεύοντας έργα των Δημήτρη Μηνακάκη, Michael Mc Glynn, Ola Gjeilo και Bardos Lajos. Στην Ολυμπιάδα, στις συνολικά 14 κατηγορίες του διαγωνισμού, συμμετείχαν περίπου 400 χορωδίες από όλο τον κόσμο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν πρόκειται για σχολικό διαγωνισμό. Εκεί συμμετέχουν επαγγελματικές χορωδίες και το Μουσικό Σχολείο της Αθήνας είναι το πρώτο σχολείο που επιλέχθηκε διεθνώς να συμμετάσχει.

Εκτός από την σημαντική διάκριση των μαθητών είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι η επιτυχία ήρθε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας κι ενώ τα παιδιά έκαναν το μεγαλύτερο μέρος των προβών τους διαδικτυακά ένα-ένα λόγω των περιοριστικών μέτρων. Στην «χρυσή» χορωδία λαμβάνουν μέρος 34 παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών.

Μάλιστα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και μαέστρος της χορωδίας, Νικόλαος Πρίγκας, ο διαγωνισμός λόγω της πανδημίας έλαβε δύο φορές αναβολή, δημιουργώντας απογοήτευση και αναστάτωση στα μέλη της χορωδίας. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος των περίπου δύο ετών που μεσολάβησε από την πρόκριση μέχρι τον διαγωνισμό υπήρξαν παιδιά που δεν άντεξαν την πίεση με αποτέλεσμα η χορωδία να πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή, καθώς έφευγαν πολλά παιδιά.

«Όλη η προετοιμασία έγινε σε οκτώ μήνες και μέσα στην πανδημία. Στην αρχή έγινε διαδικτυακά αλλά υπήρξε κι ένα κομβικό σημείο όταν καταφέραμε να πάρουμε άδεια από την Πολιτική Προστασία, ειδική άδεια για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων που δόθηκε και στους αθλητές για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και το εκμεταλλευτήκαμε αυτό, καθώς και το γεγονός ότι έχουμε ένα αμφιθέατρο 350 τετραγωνικών και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα και χωρίζοντας την χορωδία στα δύο κάναμε τις πρόβες μας. Αλλά τα παιδιά με πολύ άσχημη ψυχολογία, απογοήτευση, ο εγκλεισμός, όλα αυτά είχαν γονατίσει τα παιδιά», λέει ο κ. Πρίγκας.

Η κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου αντανακλά την πορεία της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου από την ίδρυση της εν έτει 2016, έτος έναρξης λειτουργίας του Σχολείου. Το 2019 η Χορωδία μετείχε στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Interkultur στην Καλαμάτα, όπου κατέκτησε την 1η θέση, κατάταξη που της εξασφάλισε την πρόκριση στον διεθνή διαγωνισμό χορωδιών – Ολυμπιάδα Χορωδιών. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια σχολική χορωδία της χώρας μας προκρίθηκε στον τελικό της Ολυμπιάδας Χορωδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και μία δεύτερη ελληνική συμμετοχή, οκτώ αποφοίτων από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, με την ονομασία Vocal Ensemble Μαρία Κάλας, που υπό την καθοδήγηση επίσης του κ. Πρίγκα, κατάφεραν να αποσπάσουν μια σημαντική διάκριση κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία τους.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι δύο χορωδίες σε διαφορετικές κατηγορίες, η μία στην κατηγορία παιδικών χορωδιών και άλλη στην κατηγορία του Vocal Ensemble, δηλαδή σε μικρό φωνητικό σύνολο που είναι η δυσκολότερη του διαγωνισμού, και προερχόμενες από δύο διαφορετικά μουσικά σχολεία της Ελλάδας είχαν παρουσία σε αυτόν τον διαγωνισμό», τονίζει ο κ. Πρίγκας και σημειώνει ότι μετά από αυτή την μεγάλη επιτυχία πρέπει όλα τα σχολεία να ανεβάσουν τον πήχη.

«Μετά από αυτό θα πρέπει να ανεβάσουμε και τις επιδιώξεις μας και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα παιδιά και τα παιδιά απέναντι στη μουσική, όλα αυτά πρέπει να ανέβουν πολλά επίπεδα μετά από αυτό. Δημιουργεί νέες ευθύνες για όλους μας και για τα παιδιά και για τους καθηγητές. Είναι ένας παράδειγμα για όλους τους συναδέλφους σε όλα τα μουσικά σχολεία να ενεργοποιηθούν και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δηλαδή, τώρα που είναι η πρόσφατη η επιτυχία και έχει ξεσηκώσει την μαθητική κοινότητα των μουσικών σχολείων», καταλήγει ο μαέστρος της χορωδίας.

Πηγή