Ειδήσεις

Υποστήριξη από τα κράτη της Λατινικής Αμερικής ζήτησε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023, 04:32

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από το σύνολο των χωρών της Λατινικής Αμερικής να υποστηρίξουν τη χώρα του και να καταδικάσουν «την επίθεση» της Ρωσίας χθες Πέμπτη, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Γουατεμάλα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κουλέμπα κατήγγειλε την «ουδετερότητα» που τηρούν κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, κρίνοντας πως ευνοούν «τη συνέχιση της επίθεσης» της Ρωσίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής πρέπει να υιοθετήσουν τη στάση της Γουατεμάλας και (…) να καταδικάσουν την επίθεση» της Ρωσίας, επέμεινε.

Η Γουατεμάλα συγκαταλέγεται στις λιγοστές χώρες της περιοχής που εκφράζουν υποστήριξη στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022. Πέντε μήνες αργότερα, ο Γουατεμαλτέκος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι επισκέφθηκε το Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέκρινε τις λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις που θεωρούν ότι «το καλύτερο είναι να παραμείνουν ουδέτερες» και όσες «λένε πως αυτός ο πόλεμος είναι πρόβλημα της Ευρώπης».

Ο Κουλέμπα παρέστη ως προσκεκλημένος στην 9η σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Καραϊβικής στην πόλη Αντίγουα Γουατεμάλα (νοτιοδυτικά).

«Η Ρωσία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο και θα πληρώσει για τα εγκλήματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ακόμα ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γιαματέι διαβεβαίωσε ότι «η Γουατεμάλα θα συνεχίσει να υποστηρίζει πολιτικά και διπλωματικά την Ουκρανία», ενώ ευχήθηκε να «τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος και να αρχίσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023, 04:32

Πηγή