Ειδήσεις

Τρεις φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε επίθεση του ISIS


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021, 03:00

Τουλάχιστον τρεις μαχητές, μέλη φιλοϊρανικής ένοπλης παράταξης, σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίθεσης στη βάση τους, κοντά στη Βαγδάτη, την οποία διέπραξαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), σύμφωνα με πηγές στη συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων στην οποία ανήκαν και πηγή προσκείμενη στα ιρακινά σώματα ασφαλείας.

Οι μαχητές οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ανήκαν στο Κίνημα Νουτζάμπα, μέρος της Χασντ αλ Σάαμπι, συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν. Ενεπλάκησαν σε μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της βάσης τους στην Ταρμίγια, βόρεια της Βαγδάτης, ανέφεραν οι πηγές και διευκρίνισαν πως οι τραυματίες είναι επτά.

Η Χασντ αλ Σάαμπι («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης») σχηματίστηκε το 2014, για να συμμετάσχει στο πλευρό του ιρακινού στρατού στον πόλεμο με τους τζιχαντιστές του ΙΚ, τους φονταμενταλιστές σουνίτες που είχαν καταλάβει αχανείς τομείς της ιρακινής επικράτειας. Τον Νοέμβριο του 2016, ανακοινώθηκε πως εντάσσονταν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ.

Καθώς εμφορούνται από έντονο αντιαμερικανισμό, συνιστώσες της Χασντ αλ Σάαμπι χαιρέτισαν τις αρκετές επιθέσεις των τελευταίων μηνών εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ιράκ, χωρίς πάντως να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτές.

Μολονότι οι παρατάξεις αυτές επισήμως είναι ενταγμένες στις τάξεις του ιρακινού στρατού, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ θεωρούν πως τουλάχιστον κάποιες συνιστώσες της Χασντ αλ Σάαμπι αποτελούν προέκταση του Ιράν, κοινού τους εχθρού.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη της επί του ΙΚ στα τέλη του 2017. Όμως πυρήνες των τζιχαντιστών παραμένουν ενεργοί, κυρίως στην περιοχή Ταρμίγια, όπου διαπράχθηκε η χθεσινή επίθεση, και σε περιοχές που καλύπτονται από έρημο, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Βάζουν στο στόχαστρο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, τους μαχητές της Χασντ αλ Σάαμπι, καθώς και αμάχους, καθώς θεωρούν συλλήβδην τους σιίτες – την πλειονότητα των Ιρακινών – «αιρετικούς».

Το ΙΚ ανέλαβε έτσι την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε τον περασμένο μήνα σε αγορά στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Σαντρ Σίτι της ανατολικής Βαγδάτης, όπου ζουν κυρίως σιίτες, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 30 άνθρωποι.

Πηγή