Ειδήσεις

Τρία χρόνια φυλάκιση στους γιους του πρώην προέδρου του Παναμά


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Μαΐου 2022, 02:17

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέβαλε την Παρασκευή ποινή τριετούς φυλάκισης στους Λουίς Ενρίκε και Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι, γιους του πρώην προέδρου του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι, για τον ρόλο τους σε κύκλωμα διαφθοράς στον Παναμά που είχε απεργαστεί η βραζιλιάνικη γιγαντιαία κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

Οι ποινές που απήγγειλε το δικαστήριο –προβλέπουν επίσης καταβολή προστίμων 250.000 δολαρίων– είναι εντυπωσιακά κατώτερες από τα 9 ως 11 χρόνια κάθειρξη που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Οι γιοι Μαρτινέλι κατηγορούνταν πως έλαβαν από τον βραζιλιάνικο όμιλο ποσό ύψους 28 εκατ. δολαρίων, τα 19 εκατ. εκ των οποίων μετέφεραν σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους εταιρείες-φαντάσματα μέσω των ΗΠΑ.

Τα αδέλφια ομολόγησαν την ενοχή τους τον Δεκέμβριο, μετά την έκδοσή τους από τη Γουατεμάλα στις ΗΠΑ.

Την έκδοση είχε ζητήσει η αμερικανική δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά του πρώην προέδρου είχαν κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα της Οντεμπρέχτ, η οποία μοίρασε «πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της παναμαϊκής κυβέρνησης», για να εξασφαλίζει σε αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις.

Η υπεράσπιση πρόβαλε στη δίκη την υπερασπιστική γραμμή πως οι δύο κατηγορούμενοι ενήργησαν για λογαριασμό του πατέρα τους.

Ο Παναμάς ζητεί επίσης την έκδοση των αδελφών Μαρτινέλι, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για άλλο σκάνδαλο διαφθοράς.

Και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος είναι υπόλογος για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ. Μολαταύτα, ο Μαρτινέλι, που διατηρεί ορισμένη δημοφιλία, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ σάρωσε τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της πολιτικής τάξης στη Λατινική Αμερική.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Μαΐου 2022, 02:18

Πηγή