Ειδήσεις

Το έθιμο της «Λουσία» – Μια γιορτή του φωτός και της ελπίδας


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, 08:57

Πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες και  αφορά την εορτή της Αγίας Λουκίας (13 Δεκεμβρίου).

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Λουκίας, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, το πρωί φορά ένα λευκό χιτώνα και στεφάνι γεμάτο αναμμένα κεριά στο κεφάλι.

Το κορίτσι πρέπει να γυρίσει από σπίτι σε σπίτι και να κεράσει καφέ και κουλουράκια ενώ θα τραγουδά ένα είδος καλάντων το «Σάντα Λουτσία».

Η «Λουσία», όπως είναι το όνομα της κοπέλας  γι’ αυτή την ημέρα, συμβολίζει το φως που τόσο απουσιάζει από τους σκοτεινούς σκανδιναβικούς χειμώνες.. Άλλωστε, το όνομα Λουκία προέρχεται από τη λατινική λέξη lux (γεν. lucis), που σημαίνει φως.

Η Αγία Λουκία ήταν μια νεαρή χριστιανή, γεννημένη το 283 μ.Χ στις Συρακούσες της Ιταλίας, η οποία μαρτύρησε και θανατώθηκε για την πίστη της το 304 μ.Χ. Σύμφωνα με την ιστορία, η Αγία Λουκία προμήθευε κρυφά με φαγητό τους κυνηγημένους χριστιανούς στη Ρώμη οι οποίοι ζούσαν σε κατακόμβες. Για να έχει ελεύθερα τα χέρια της και να μεταφέρει τα φαγητά φόραγε στο κεφάλι ένα στεφάνι με κεριά για να φωτίζει τον δρόμο της.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, 08:57

Πηγή