Διάφορα

Συρία: Οι Τούρκοι χτύπησαν ηθελημένα τους Αμερικανούς


…λέει η Washington Post

Η εφημερίδα επικαλείται τις μαρτυρίες αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι γνώριζαν εδώ και μήνες ότι στον λόγο Mistenur κοντά στο Κομπάνι υπήρχε βάση ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ

Οι τουρκικές δυνάμεις που έπληξαν θέσεις κοντά στην εγκατάσταση των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία την Παρασκευή, γνώριζαν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί. Αυτό δηλώνουν στην εφημερίδα Washington Post τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, θέτοντας ευθέως ζήτημα αν η Τουρκία ηθελημένα έπληξε με το πυροβολικό το σημείο, επιχειρώντας να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η επίθεση έγινε σε κοντά στο Κομπάνι και τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκτοντάδες μέτρα από τη βάση του λόφου Mistenur, όπου βρίσκονταν μερικές δεκάδες Αμερικανοί.

Η τουρκική εισβολή στην Τουρκία επικεντρώνεται σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά του Κομπάνι, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας, σημειώνει η εφημερίδα.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό φυλάκιό τους.

Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα τα πυρά εβλήθησαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του -κάτι που δεν θα έκανε κάποιος σε σύμμαχό του και το οποίο πρέπει να ήταν εσκεμμένο.

Η Τουρκία είπε ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε απάντηση πυρών που δέχθηκαν από Κούρδους, αλλά σταμάτησαν να ρίχνουν όταν τους προειδοποίησαν οι Αμερικανοί ότι οι σφαίρες έπεφταν πολύ κοντά τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν κατά πόσον πράγματα προηγήθηκαν κουρδικά πυρά των τουρκικών.
Πηγή protothema.gr

The post Συρία: Οι Τούρκοι χτύπησαν ηθελημένα τους Αμερικανούς appeared first on Enimerosi24.



Source link