Ειδήσεις

Συγχαρητήρια Τζόνσον στην επικεφαλής του SNP για τη νίκη της στις τοπικές εκλογές της Σκωτίας



Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη χθες την επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον για τη νίκη της στις τοπικές εκλογές και την προσκάλεσε σε μια συνάντηση με τη βρετανική κυβέρνηση για να συζητήσουν «κοινές προκλήσεις» όπως η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

«Πιστεύω με πάθος ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδίως στη Σκωτία, εξυπηρετούνται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε», τόνισε σε επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός στην αρχηγό της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μπρα-ντε-φερ, καθώς η Στέρτζον, βασιζόμενη στην νίκη του κόμματος της – κερδίζοντας 64 από τις 129 έδρες του κοινοβουλίου της Σκωτίας -μπορεί να απαιτήσει τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη να το εγκρίνει, αρνείται σθεναρά ένα τέτοιο δημοψήφισμα, θεωρώντας το «ανεύθυνο», η Στέρτζον τον προειδοποίησε, λέγοντας ότι «απλά δεν υπάρχει καμία δημοκρατική αιτιολόγηση (…) να επιλέξει να εμποδίσει το δικαίωμα των ανθρώπων της Σκωτίας να επιλέξουν το μέλλον τους».

Ο Τζόνσον έστειλε επίσης επιστολή στον Μαρκ Ντρέικφορντ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας, του οποίου το Εργατικό Κόμμα αναδείχθηκε νικηφόρο στις τοπικές εκλογές κερδίζοντας τις 30 από τις 60 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει «να δείξει το ίδιο πνεύμα ενότητας και συνεργασίας που σηματοδότησε τον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία», η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 127.000 ανθρώπους στη χώρα, που προετοιμάζεται τώρα για την ανάκαμψη στην μετά Covid εποχή.

Από την πλευρά του, ο Ντρέικφορντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναθερμάνει τις σχέσεις» με τα έθνη συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί για να αναθερμάνει τις σχέσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας στο ουαλικό πρακτορείο ειδήσεων PA, καλώντας τον Τζόνσον να σεβαστεί την κυριαρχία των διαφόρων εθνών.



Source link