Ειδήσεις

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η ανακατασκευή της Αγοράς στην Κουλούρα Ημαθίας

Την ένταξη του έργου της ανακατασκευής της Αγοράς της Κουλούρας, όπου θα εγκατασταθεί και το Τελωνείο Βέροιας, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με χρηματοδότηση ύψους 25 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε σε εκδήλωση στη Βέροια, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Οι εγκαταστάσεις στην Κουλούρα, που είχαν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, αποτελούσαν μια ανοιχτή πληγή για την Ημαθία. Και η πληγή αυτή, κατόπιν των συντονισμένων ενεργειών μας, έκλεισε», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Φορέας υλοποίησης του έργου για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων της πρώην Περιφερειακής Αγοράς στην περιοχή Κουλούρα Βέροιας,θα είναι ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Οπωροκηπευτικών Ν. Ημαθίας με το διακριτικό τίτλο «Αμάλθεια Α.Ε.» Η υλοποίηση του ξεκινά άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

«Με το εμβληματικό αυτό έργο δίνουμε ξανά ζωή και προοπτική όχι απλά σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι «το Τελωνείο Βέροιας αναβαθμίζεται αφού θα εγκατασταθεί σε μια εμβληματική και κυρίως προνομιακή τοποθεσία, που βρίσκεται πλησίον της Εγνατίας οδού με εύκολη πρόσβαση προς και από αυτήν, διευκολύνοντας την είσοδο και έξοδο φορτηγών αυτοκινήτων, μόλις 12 χλμ. από το κέντρο της Βέροιας».

Όπως επισήμανε ο ίδιος δημιουργείται ένας νέος εξαγωγικός κόμβος και ένα καίριο σημείο για την επιχειρησιακή δράση των ελεγκτικών αρχών για την περιστολή του λαθρεμπορίου σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και την προστασία της νόμιμης επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αφού προβλέπεται:

-Σύσταση νέου τμήματος Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛ.Υ.Τ.), με έδρα την Κουλούρα, το οποίο θα ενεργεί ελέγχους στους μεγάλους οδικούς άξονες Εγνατίας και ΠΑΘΕ αλλά και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου και την αύξηση της είσπραξης των οφειλόμενων φόρων αλλά και των παραδοσιακών ιδίων πόρων της ΕΕ.

-Σύσταση νέου τμήματος Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, με έδρα την Κουλούρα, το οποίο με την χρήση των νέων εγκαταστάσεων, θα αναλάβει το έργο της αξιοποίησης των κατασχεμένων ειδών ή οχημάτων, τα περισσότερα των οποίων συνιστούν μέσα διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση κτλ.) εξασφαλίζοντας την είσπραξη τυχόν διαφυγόντων δασμών και φόρων.

«Καταφέραμε να λύσουμε ένα δύσκολο και χρόνιο πρόβλημα της Ημαθίας, δίνοντας ζωή στην ερειπωμένη, πρώην περιφερειακή αγορά της Κουλούρας ώστε να την αξιοποιήσουμε επιτέλους ουσιαστικά, σύγχρονα και αναπτυξιακά», επισήμανε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, και πρόεδρος της «Αμάλθεια Α.Ε.», Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής περιέγραψε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα του έργου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη ως κόμβος εμπορικών μεταφορών, θα συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα και θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα των τοπικών προϊόντων διεθνώς. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας,  Γιώργος Μπίκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή