Ειδήσεις

Στον Λευκό Οίκο στις 26 Ιουλίου ο πρωθυπουργός του Ιράκ


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021, 06:42

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στις 26 Ιουλίου στον Λευκό Οίκο τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ Καζίμι, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική προεδρία.

Η επίσκεψη θα αναδείξει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2008 που διέπει την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι απαρίθμησε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια και η υγεία και ανέφερε ότι ο Μπάιντεν προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράκ σε «θέματα ασφάλειας για να συμπεριληφθούν κοινές προσπάθειες για την διασφάλιση της διαρκούς ήττας» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δεν έκανε καμία αναφορά στο Ιράν, το οποίο ασκεί επιρροή στο γειτονικό Ιράκ μέσω των στενών σχέσεων της Τεχεράνης με την κυβέρνηση της Βαγδάτης και με τη στήριξη της σε σιιτικές πολιτοφυλακές που εξαπολύουν επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν παρότρυνε ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, ανέφεραν τρεις πηγές δυνάμεων πολιτοφυλακών και δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας με γνώση των συζητήσεων στη συνάντηση.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021, 06:42

Πηγή