Ειδήσεις

«Σκοτάδι ή φως» το δίλημμα της Ευρώπης


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 22:21

Έντονος ο προβληματισμός στην Ευρώπη αναφορικά με τους εορταστικούς στολισμούς εν μέσω ενεργειακής κρίσης, με τα γιορτινά λαμπιόνια να διχάζουν. Άλλες χρονιές, θα βλέπαμε σχεδόν όλες τις μεγάλεις πόλεις της Ευρώπης στολισμένες, όμως φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι αξιωματούχοι στις ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου από την μία να κάνουν την απαραίτητη οικονομία για τα δημόσια ταμεία αλλά από την άλλη να μην καταστρέψουν και την γιορτινή την ατμόσφαιρα που έχουν ανάγκη τόσο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ιδίως μετά τα χρόνια της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιταλική Βερόνα με την χριστουγεννιάτικη αγορά να ανοίγει από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά την υπόλοιπη πόλη να μην έχει ακόμη στολιστεί. Οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το εύρος του στολισμού έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στις τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Λιγότερα φώτα στολίζουν φέτος και το κεντρικό δέντρο στη φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, η οποία προσελκύει δύο εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, καθώς η γαλλική πόλη στοχεύει να μειώσει φέτος τη κατανάλωση ενέργειας κατά 10%.

Παρόμοιες είναι οι σκέψεις και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην Ισπανία, οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι αν τα φώτα δεν ανάψουν… τα Χριστούγεννα θα «σβήσουν». Όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι η πανδημία μείωσε την κίνηση στην αγορά εγείρει ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Έτσι, όπως επισημαίνουν, οι στολισμοί φέρνουν πελάτες, καθώς οι πολίτες κάνουν βόλτες και ψωνίζουν. Οι επιχειρηματίες, σημειώνουν ότι είναι αναγκαίο να κινηθεί η αγορά, ειδικότερα φέτος, ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Ακόμη και στο Στρασβούργο, φέτος, το κεντρικό δέντρο της διάσιμης χριστουγεννιάτικης αγοράς, έχει λιγότερα φώτα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γαλλική πόλη η οποία κάθε χρόνο προσελκύει 2 εκατομμύρια επισκέπτες, επιδιώκει να μείωσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%.

Στο Παρίσι, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις ημέρες των εορτών, έχει μπει ωράριο στα.. φώτα. Στα Ηλύσια Πεδία, φωτίζονται μόνο μέχρι τις 23:45 και όχι έως τις 2 τα ξημερώματα όπως παραδοσιακά γινόταν τις προηγούμενες χρονιές.

Παρόμοια εικόνα και στη Βουδαπέστη καθώς δεν φέτος φωτίζονται αρκετές γέφυρες του Δούναβη αλλά και κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου της πόλης. «Η εξοικονόμηση στον διακοσμητικό φωτισμό αφορά το γεγονός ότι ζούμε σε εποχές που χρειαζόμαστε κάθε ”σταγόνα” ενέργειας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βουδαπέστης, Άμπρους Κις. Ο ίδιος ωστόσο δεν πιστεύει ότι το σκηνικό θα καταστεί αποτρεπτικό για τους τουρίστες χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση μάλλον «υπερβολική».

Πηγή: Associated Press

 

Πηγή