Ειδήσεις

Σήμερα δεν μπορούμε να πετύχουμε τη ρήξη και την απελευθέρωση μέσα στο ευρώ

Με την έκφραση «υπάρχει η προοπτική της ρήξης γιατί υπάρχει το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη ρήξη» ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ηράκλειο ο Γιάνης Βαρουφάκης που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σε Ηράκλειο και Χανιά. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 -Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στις μετεκλογικές συνεργασίες, λέγοντας ότι “και με τον σατανά θα συνεργαζόμασταν για να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα, δεν θα συνεργαστούμε όμως με κάποιον που μας λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ρήξεις» και συμπλήρωσε ότι «όταν έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μας λέει ελάτε να τα βρούμε μετά τις εκλογές, απαντώ, να βρούμε τι μετά τις εκλογές;». Ο ίδιος προέβαλε μια σειρά ζητήματα, όπως την εθνικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ ή την επανασύσταση του ενιαίου ΟΣΕ, υποστηρίζοντας όπως τόνισε, τη ρήξη και όχι την διαπραγμάτευση. 

«Σε αυτούς που ρωτάνε ‘γιατί να ψηφίσω ένα μικρό κόμμα;’ η απάντηση είναι ‘γιατί όλα τα μεγάλα ξεκίνησαν από μικρά’. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επανάσταση που να ξεκίνησε από την πλειοψηφία» είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 -Συμμαχία για τη Ρήξη. «Σημασία έχει η αλήθεια» είπε. «Εγώ προτιμώ τη Ν.Δ στην κυβέρνηση να εφαρμόζει δεξιές πολιτικές, παρά μία κυβέρνηση που εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές, στο όνομα της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Επιπρόσθετα, ο κ. Βαρουφάκης είπε «μας λένε κάποιοι ‘γιατί ρήξη;’. ‘Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι’ τους απαντάμε». Πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα να έχουμε 24% ΦΠΑ, όταν στην Γερμανία έχουν 19% και στη Βουλγαρία 12%; – αναρωτήθηκε. «Είναι δυνατόν να έχουμε μικρομεσαίους εμπόρους να πληρώνουν φέτος, όχι μόνο το φόρο που τους αναλογεί, αλλά και το φόρο που υπολογίζει η ΑΑΔΕ ότι θα πρέπει να πληρώσουν του χρόνου;». 

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τι συμβαίνει με τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, των οποίων ακίνητα, όπως τόνισε, κατάσχονται, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «το Αρκαλοχώρι είναι πραγματικά η κορυφή του παγόβουνου, γιατί αυτό συμβαίνει σε ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες σε όλη τη χώρα» συμπληρώνοντας σε ό,τι αφορά τα funds, ότι «τα κόκκινα δάνεια είναι 90 δισεκατομμύρια και πως 30-40 από αυτά θα τα βγάλουν στα Cayman Islands».

«Το ξέρετε ότι η κυβέρνηση με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει νόμο του κράτους που τους εξασφαλίζει 23 δισεκατομμύρια κέρδη» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Αυτό σημαίνει ότι «εάν δεν βγάλουν ένα ποσοστό κέρδους που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, τότε εσείς θα πρέπει να δανειστείτε ως πολίτες αυτής της χώρας – δηλαδή να φορτώσετε με νέο χρέος τα παιδιά και τα εγγόνια σας – 23 δισεκατομμύρια, σε ένα κράτος που δίνει για την υγεία 5,5 δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσετε τα ελάχιστα κέρδη των ταμείων».

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε ερωτήματα και συνομίλησε με πολίτες, απαντώντας σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή κρίση, ζητήματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, το κράτος, την οικονομία, αλλά και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το κράτος, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «από το 2010 και μετά, η μνημονιακή διαδικασία που ξεκίνησε τότε και κορυφώθηκε το 2015 με το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και μετά με το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, που με γκεμπελσικό τρόπο ονόμασε ‘έξοδο από το μνημόνιο’, ουσιαστικά μονιμοποίησε την χρεοδουλοπαροικία» συμπληρώνοντας ότι «χωρίς ρήξη δεν γίνεται σύγχρονο κράτος».

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν στην ατζέντα μου το 2015. Τότε πίστευα – και αυτό πιστεύω και σήμερα ότι ίσχυε για τότε – ότι μπορούσαμε να κάνουμε ρήξη μέσα στο ευρώ, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ότι και να μην το πετύχουμε, θα βγούμε από το ευρώ» και πως «εγώ δεν αγαπάω ούτε τη δραχμή, ούτε το ευρώ, δεν αγαπάω κανένα νόμισμα, καθώς θεωρώ ότι το νόμισμα είναι υπηρέτης μας και όχι εμείς υπηρέτες του νομίσματος». Ωστόσο, «σήμερα δεν μπορούμε να πετύχουμε τη ρήξη και την απελευθέρωση μέσα στο ευρώ».

Ο κ. Βαρουφάκης, ξεκινώντας την κεντρική πολιτική ομιλία του στο Ηράκλειο, προχώρησε στην ανακοίνωση ονομάτων που θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 -Συμμαχία για τη Ρήξη στο Ηράκλειο, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στην τελευταία και τιμητική, όπως την χαρακτήρισε, θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θα είναι ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) που ήταν επίσης υποψήφιος στις εκλογές του 2019. Τα ονόματα από το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου που ανακοίνωσε, ήταν του νυν βουλευτή Γιώργου Λογιάδη, του δημοσιογράφου Μάριου Διονέλη, του τέως βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη, του μέλους της Κ.Ε του ΜέΡΑ25 Απόστολου Λουλουδάκη και της Ειρήνης Χαρωνίτη, μέλους του ΜέΡΑ 25. 

Πηγή