Ειδήσεις

Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν «σποραδικές» επαφές όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, 22:03

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «σποραδικές «επαφές» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «δεν μπλοφάρει» όταν έλεγε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν αισθανθεί ότι θα απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα δύο μέρη διατηρούν έναν περιορισμένο ανοιχτό δίαυλο διαλόγου που επιτρέπει την «επείγουσα ανταλλαγή μηνυμάτων» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

«Υπάρχουν δίαυλοι για διάλογο στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά είναι πολύ σποραδικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον επιτρέπουν την ανταλλαγή κάποιων επειγόντων μηνυμάτων σχετικά με τις θέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα είναι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «για να υπερασπίσει τη Ρωσία και τον λαό μας», καθώς ανακοίνωνε μια επιστράτευση, η οποία απειλεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης επί επτά μήνες σύγκρουσης στη Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Μόσχα την Κυριακή ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «απαντήσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία αναπτύξει παρόμοια όπλα κατά της Ουκρανίας. Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις δημοσίως, αλλά είπε ότι η Ουάσινγκτον είπε κατ’ ιδίαν στη Μόσχα «με μεγαλύτερες λεπτομέρειες τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό».

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε τι εννοούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν μίλησαν στη Ρωσία για «καταστροφικές συνέπειες».


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, 22:03

Πηγή