Ειδήσεις

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το Tesla Model Y σύμφωνα με τον EuroNCAP;


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022, 15:30

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το αμερικάνικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πλέον από τα γνωστότερα παγκοσμίως. Εδώ και τρία χρόνια, δεν υπάρχει ούτε μία συζήτηση γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που να μην αναφερθεί ένα Tesla. 

Γεμάτα τεχνολογία, επιδόσεις και πολλές hi-tech ευκολίες συνθέτουν ένα σύνολο που έχει ήδη πείσει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Ήρθε η ώρα όμως να μας αποδείξει και τα επίπεδα ασφαλείας του, με τον ανεξάρτητο ευρωπαικό οργανισμό EuroNCAP να υποβάλει το Model Y σε εξαντλητικές δοκιμές για πρώτη φορά. 

Το ηλεκτρικό μοντέλο κατάφερε να συγκεντρώσει την ύψιστη βαθμολογία 5 αστέρων, προσφέροντας μεγάλη ασφάλεια σε όλους τους καίριους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα η αναλυτική βαθμολογία που απέσπασε το Model Y στις δοκιμές πρόσκρουσης:

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 97%
Προστασία παιδιών: 87%
Προστασία πεζών: 82%
Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 98%

Αναλυτικότερα, στην μετωπική σύγκρουση όλες οι κρίσιμες σωματικές επιφάνειες στο σώμα οδηγού – συνοδηγού ήταν καλές ενώ και στην πιο δύσκολη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο, η προστασία κυμάνθηκε από καλή έως επαρκής. Τα εμπρός και πίσω καθίσματα, μαζί με τα προσκέφαλα τους, απέδειξαν ότι σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση μπορούν να προστατέψουν καλά την περιοχή του αυχένα.

H δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία του Model Y αφορά την προστασία ανηλίκων, καθώς δεν εντοπίστηκε τίποτα μεμπτό στη μετωπική, αλλά ούτε και στην πλευρική πρόσκρουση.

Η σουίτα βοηθητικών συστημάτων και συστημάτων ασφαλείας του μοντέλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης με δυνατότητα αναγνώρισης και πεζών, προειδοποίηση απόκλισης από την λωρίδα, αναγνώριση τοπικών ορίων ταχύτητας, κάμερα που παρακολουθεί την απόσπαση προσοχής του οδηγού αλλά και σύστημα eCall που ειδοποιεί αυτόματα τις αρχές σε περίπτωση σύγκρουσης.

 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022, 15:30

Πηγή