Ειδήσεις

Πως θα ελεγχθεί η πανδημία εντός του 2022


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022, 07:53

Η παραλλαγή «Όμικρον» έχει πλέον μπει σε όλα τα σπίτια προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες περιστατικά Covid-19 σε ημερήσια βάση και τόσο οι πολίτες όσο και η επιστημονική κοινότητα αγωνιούν για την έκβαση αυτού του τεράστιου πανδημικού κύματος. Μολονότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποδεικνύουν ότι η «Όμικρον» είναι πιο ήπια σε σχέση με την παραλλαγή «Δέλτα» θα χρειαστεί περαιτέρω αναμονή λίγων εβδομάδων ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια πώς επιδρά στις νοσηλείες και αν και πόσο επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Ωστόσο, παρά την δικαιολογημένη ανησυχία που προκαλούν οι θηριώδεις αριθμοί των περιστατικών εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η «Όμικρον» ίσως να είναι το όχημα για τον έλεγχο της πανδημίας το 2022. «Πιστεύω ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα , μαζί με τα εμβόλια συμβάλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης» δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος και πρόσθεσε ότι μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί τον Covid-19 να μετατραπεί σε ενδημική νόσο. «Έχουμε πολλά όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει αυτό, όπως τα χάπια και οι θεραπείες. Πιστεύω ότι μέσα στο 2022 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα δεδομένα που έχουν φθάσει από τη Νότιο Αφρική, μια χώρα που έχει πάντως διαφορετικό πληθυσμιακό προφίλ από αυτό της Ελλάδας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και είπε ότι όσοι νόσησαν με την παραλλαγή «Όμικρον» ανέπτυξαν αντισώματα και για την παραλλαγή «Δέλτα», κάτι που δείχνει ότι η πρώτη μπορεί να λειτουργεί και ως ενισχυτική δόση εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού.

Η πιθανότητα να λειτουργήσει η «Όμικρον» ως καταλύτης για την συλλογική ανοσία συζητείται και στο Ισραήλ, όπου ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί με την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται.

Για ό,τι αφορά τις δύο νέες λέξεις που έχουμε μάθει τις τελευταίες ημέρες, τη «Flurona» και τη «Delmitron», οι επιστήμονες παρατηρούν προσεκτικά τα περιστατικά που καταγράφονται αλλά απέχουν από το να σημάνουν συναγερμό.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού για την ύπαρξη ενός «νέου» ιού Flurona (Flu + Corona, δηλαδή γρίπης και Covid-19) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορωνοϊό, επισήμανε σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Όπως αναφέρει, «δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορωνοϊό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ, αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες».

Κάποιο προβληματισμό προκαλεί και η «Delmitron» (ο συνδυασμός των παραλλαγών «Δέλτα» και «Όμικρον»), η οποία σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, χρειάζεται επιτήρηση, καθώς έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως και από τα δύο στελέχη.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022, 07:57

Πηγή