Ειδήσεις

Πρώην εισαγγελέας με ειδίκευση στην καταπολέμηση της διαφθοράς ο νέος πρωθυπουργός


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022, 04:24

Η νέα πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύνθεση της κυβέρνησής της εν μέσω διαδηλώσεων από υποστηρικτές του προκατόχου της, που ζητούν την απελευθέρωση του Πέδρο Καστίγιο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η νέα κυβέρνηση του Περού έχει 19 υπουργούς, οκτώ εκ των οποίων είναι γυναίκες. Πρωθυπουργός διορίστηκε ο Πέδρο Ανγκούλο, πρώην εισαγγελέας με ειδίκευση στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Άνα Σεσίλια Χερβάσι, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Άλεξ Κοντρέρας. Ο χημικός μηχανικός Όσκαρ Βέρα διορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, μια θέση-κλειδί για τη χώρα των Άνδεων που είναι πλούσια σε κοιτάσματα χαλκού.

«Εργάστηκα σκληρά για να σχηματίσω ένα υπουργικό συμβούλιο που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας», είπε η πρόεδρος Μπολουάρτε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Κογκρέσου Χοσέ Ουίλιαμς είχε καλέσει την πρόεδρο Μπολουάρτε να επιταχύνει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Οι αναφορές για διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων έρχονται από διάφορα σημεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ορεινών περιοχών των Άνδεων όπου ο Πέδρο Καστίγιο — πρώην δάσκαλος σε αγροτικό σχολείο — απολαμβάνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Οι διαδηλωτές ζητούν τη διάλυση του Κογκρέσου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αρνούμενοι να επιτρέψουν στην Μπολουάρτε να ολοκληρώσει την θητεία του δημοκρατικά εκλεγμένου προκατόχου της (μέχρι το 2026) και αξιώνουν τη θέσπιση νέου Συντάγματος.

Η 60χρονη Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο, τον αντικατέστησε μετά την καθαίρεσή του από το Κογκρέσο. Την Παρασκευή δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει για πρόωρες εκλογές με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά απέκλεισε στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο συνταγματικών τροποποιήσεων.

Ο Πέδρο Καστίγιο κρατείται σε φυλακή της πρωτεύουσας Λίμα όπου άλλος ένας πρώην πρόεδρος, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.

Συνελήφθη αφότου προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία που οδήγησε στην καθαίρεσή του. Ο πρώην προσωπάρχης και ο δικηγόρος του Καστίγιο υποστήριξαν ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού, απηύθυνε το επίμαχο τηλεοπτικό διάγγελμα όντας υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Οι Αρχές του Μεξικού γνωστοποίησαν την Πέμπτη ότι ξεκίνησαν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Περού σχετικά με το αίτημα του Καστίγιο στην μεξικανική πρεσβεία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Το απόγευμα της Παρασκευής, το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών του Περού κάλεσε τον πρέσβη του Μεξικού για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του σχετικά με αυτήν την «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού».

Πηγή