Ειδήσεις

«Προτάσεις – Παρέμβαση κατά της έξαρσης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας»


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022, 21:44

Ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς έστειλε η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για το θέμα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Στην επιστολή μάλιστα γίνονται και προτάσεις ώστε η οργανωμένη πολιτεία να προλάβει τα χειρότερα. 

Ολόκληρη η επιστολή 

                                                   Αθήνα 10.8.2022

Προς την κ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

ΚΟΙΝ.   1) Πρωθυπουργό της Ελλάδος

             2) Υπουργό Δικαιοσύνης

             3) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

4) Πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων

5) Κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων

6) Μ.Μ.Ε.

 

«Προτάσεις – Παρέμβαση κατά της έξαρσης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας»

Η βία είναι η παρακμή του πολιτισμού και των κοινωνιών μας. Η εικόνα της Ελλάδας, με τρείς ανθρωποκτονίες εντός του οικογενειακού πλαισίου και μέσα σε 48 ώρες, πλην των πλείστων άλλων που τελέστηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 τελευταίων ετών πιθανόν να κατέκτησε τα πρωτεία στην ανεξέλεγκτη βία στον Ευρωπαϊκό χώρο. Σήμερα μάλιστα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική αστυνομία τα στατιστικά του πρώτου εξαμήνου. Μια ματωμένη λίστα που μεγαλώνει διαρκώς. Είναι συλλογική ντροπή της Ευρώπης, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και κάθε χώρας. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αξιών δεν νοείται καμία ανοχή, επικρότηση και δικαιολόγηση της βίας, όποια μορφή κι αν έχει αυτή. Ειδικότερα στο πλαίσιο της οικογένειας, του βασικού συνθετικού δεσμού της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρχει βία. Η γυναίκα, το παιδί, ο ηλικιωμένος, ο ευάλωτος (κυρίως λόγω σεξουαλικού προσδιορισμού) αναζητούν προστασία στην οικογένεια, όχι εκμετάλλευση και βία. 

Τα κράτη και οι κοινωνίες πρέπει να γίνουν η φωνή των θυμάτων, να ξέρουν πως θα βρουν προστασία, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση της καταγγελίας τους.

«Αν δεν ανοίξουν τα στόματα, αν τα θύματα δεν καταγγείλουν τη βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους, δίπλα τους δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα, δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο».

Η ασφάλεια όμως δεν είναι μόνο αντιμετώπιση και επιβολή του νόμου, είναι πρώτα και πάνω από όλα πρόληψη. Η βία κυρίως κατά των γυναικών δεν θα εξαλειφθεί, όπως έχει θέσει ως προτεραιότητα ο ΟΗΕ, μόνο με την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών, δεν θα εξαλειφθεί ούτε και με την αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων. Η βία θα ξεριζωθεί μόνο εάν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις.

Η πρόληψη της βίας απαιτεί μία πολιτική, υπηρεσιακή και κοινωνική αλυσίδα συντονισμού. Απαιτεί τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών και πρωτοβουλιών. Προϋποθέτει δράσεις στην οικογένεια, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, αλλά και γενικότερα σε επίπεδο κοινωνίας.

Η πρόληψη δεν είναι στενή κρατική υπόθεση, είναι βασική δυναμική μίας υγιούς και συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κουλτούρας της βίας.

Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων άμεσα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικές παθογένειες και ειδικότερα σε θέματα άσκησης βίας κάθε μορφής και φύσης, προβαίνει στην κατάθεση και προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων για την πάταξη του τραγικού κοινωνικού φαινομένου ανεξέλεγκτης βίας πρωτίστως στο πλαίσιο της οικογένειας, αυτονοήτως σεβόμενη το τεκμήριο της αθωότητάς του καταγγελλόμενου διατηρεί επιφύλαξη ως προς το βάσιμο η μη της καταγγελίας που οφείλει να έρευνα επισταμένως η Δικαιοσύνη δια των εντεταλμένων οργάνων της.

Ειδικότερα :

Προτάσεις Πολιτικής για την αντιμετώπιση και πρόληψη εκδήλωσης ενδοοικογενειακής – έμφυλης βίας.

Στρατηγική πρόληψης της βίας, στην οποία θα περιγράφεται ο ρόλος κάθε φορέα και θα προκύπτει ένα βασικό πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων σε διαφόρους τομείς.

Σχεδιασμός και αξιοποίηση εργαλείων εκτίμησης επικινδυνότητας και αξιολόγησης ευαλωτότητας, προσαρμοσμένα στις διάφορες μορφές της βίας κατά των γυναικών, παιδιών αλλά κατά κάθε ευάλωτης ομάδας πολιτών.

Δημιουργία δι-υπηρεσιακών δομών προστασίας, στις οποίες τα θύματα θα μπορούν να βρουν συνολική υποστήριξη από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σχεδιασμός θυματοκεντρικών πλαισίων δράσης, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Εκπόνηση περισσοτέρων μελετών για τα αίτια της βίας κυρίως κατά των γυναικών, αλλά κατά κάθε ευάλωτης ομάδας πολιτών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Δράσεις ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της οικογένειας και των δομών εκπαίδευσης.

Αξιοποίηση κοινωνικών διαμεσολαβητών για την πρόληψη του φαινομένου σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες και σε κατηγορίες ανθρώπων που βιώνουν έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Συνεχείς και εντατικές ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων για τη βία κυρίως κατά των γυναικών.

Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ειδικά σχεδιασμένων παιχνιδιών για την ενίσχυση των αντιστάσεων των νέων στη βία κάθε μορφής.

Μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κυρίως κατά γυναικών και κοριτσιών, παιδιών αλλά και κατά κάθε ευαίσθητης, ευάλωτης (κυρίως λόγω φυλής η σεξουαλικού προσδιορισμού) ομάδας. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, και ειδικό μάθημα στα σχολεία για την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διάθεση πόρων για επέκταση και λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων για γυναίκες θύματα κακοποίησης σε κάθε δήμο, με δωρεάν νομική, ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία.

Δημιουργία ειδικών μονάδων για περίθαλψη και προσωρινή παραμονή τουλάχιστον για 24 ώρες σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο.

Προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και των μηχανισμών επιβολής του νόμου ώστε να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο την έμφυλη βία, αλλά και συμβολή στην καταπολέμηση των νέων μορφών έμφυλης και κάθε είδους βίας, π.χ. τη διαδικτυακή βία και την ψηφιακή παρενόχληση.

Τη επέκταση των ειδικών Αστυνομικών Μονάδων άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των θυμάτων και την παραπομπή τους σε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, και όχι στάση αναμονής μέχρι το θύμα να αναζητήσει μόνο του βοήθεια. Παράλληλα, την παροχή ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους δράστες των περιστατικών.

Η ‘Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων ενεργούσα αδιαλείπτως και ως φορέας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτίθεται να παρέμβει για την υλοποίηση των ανωτέρω προτάσεων, ως μέσο αναγκαίο και επιβεβλημένο, συντονισμένα με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.



Για την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΥΚΑΣ

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΙΓΚΙΛΙΝΗΣ

 

Πηγή