Ειδήσεις

Προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί να δημιουργηθεί όπως προτείνει ο κ. Τσίπρας


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, 20:49

«Όχι» στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μετεκλογική συνεργασία, λέει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του.

Με αφετηριακή θέση, ότι «οι προοδευτικοί πολίτες διψούν για την ελπίδα της ανατροπής της Δεξιάς και της “Μητσοτάκης ΑΕ”, (επίσης) προσβλέπουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελπίζοντας στη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου ανατροπής της ολιγαρχίας», το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει με δελτίο Τύπου, ότι «με την ομιλία του γραμματέα του στη ΔΕΘ ανταποκρίθηκε, θέτοντας το πλαίσιο για να γεννηθεί, να δυναμώσει, και να κερδίσει στις εκλογές, ένα τέτοιο προοδευτικό μέτωπο: προτείναμε μια διαδικασία διαλόγου ΠΡΙΝ τις εκλογές που μπορεί να σφυρηλατήσει ταυτόχρονα τόσο το προοδευτικό μέτωπο όσο και ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα».

Αντ’ αυτού, συνεχίζει, «σήμερα, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση του ΜέΡΑ25. Αντί για προεκλογική σύγκλιση, μέσω σοβαρού διαλόγου, ο κ. Τσίπρας αντιπρότεινε προγραμματική σύγκλιση μετά την Κυριακή των εκλογών, δηλαδή εντός των μόλις τριών ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα. Μάλιστα, υποστήριξε πως το ποιες “προοδευτικές” πολιτικές θα συμπεριληφθούν σε αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του κάθε συμμετέχοντος κόμματος – λες και οι πολιτικές (π.χ. για τον ΦΠΑ, για τους πλειστηριασμούς, για τη ΔΕΗ, για τις εξορύξεις και τους αγωγούς, για τον φράχτη του Έβρου και τα pushbacks) είναι κυβερνητικές καρέκλες που μοιράζονται ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων!»

Για το ΜέΡΑ25 είναι «ξεκάθαρο ότι προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί να δημιουργηθεί όπως προτείνει ο κ. Τσίπρας – μετεκλογικά. Χωρίς προοδευτικό μέτωπο να στηρίζει μια κυβέρνηση που θα τα βάλει με το θεριό της ολιγαρχίας, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο γράφτηκε – ακόμα κι αν, ως εκ θαύματος, εκπονηθεί μεταξύ της Κυριακής των εκλογών και της επόμενης Τετάρτης. Εκτός, βέβαια, κι αν ο σκοπός δεν είναι μια κυβέρνηση που τα βάζει με το θεριό της ολιγαρχίας αλλά μια κυβέρνηση που υφαρπάζει την ψήφο των πολιτών υποσχόμενη ρήξη με την διεθνή ολιγαρχία, που δεν είχε ποτέ σκοπό να κάνει».

Επιπλέον, το ΜέΡΑ25 «δεν στέκεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανέπτυξε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Σήμερα στεκόμαστε στην απόφαση του κ. Τσίπρα να απορρίψει την βασική προϋπόθεση μιας προοδευτικής ανατροπής: την προεκλογική συγκρότηση μετώπου ανατροπής. Το ΜέΡΑ25 επιμένει: Όποιες και όποιοι θέλουμε να σπάσει η απολυταρχία των ολιγαρχών (ηλεκτρικού ρεύματος, σουπερμάρκετ, τραπεζών, αρπακτικών ταμείων, μεγαλο-εργολάβων κλπ) επί των μισθωτών και των μικρομεσαίων απαιτούμε την προεκλογική τοποθέτηση και συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση-φωτιά: Πως θα αντιδράσει μια λαϊκή, προοδευτική κυβέρνηση όταν απειληθεί πως, αν δεν πάψει να τα βάζει με τους ολιγάρχες, η ΕΚΤ θα εκτινάξει τα spreads και θα μας οδηγήσει σε ασφυξία;

Χωρίς απάντηση στο ερώτημα αυτό, και χωρίς ένα δυνατό προοδευτικό μέτωπο να το στηρίζει, το κάθε “προοδευτικό” κυβερνητικό πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να μείνει στην Ιστορία ως ένα Νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης – μια έκθεση ιδεών, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί την ρήξη, την οποία οι συγγραφείς του δεν είχαν ποτέ σκοπό να κάνουν», καταλήγει η αντίδραση του ΜέΡΑ25.

Πηγή