Ειδήσεις

«Πολύ σοβαρή» η κατηγορία των ΗΠΑ πως η Νότια Αφρική προμήθευσε με όπλα τη Ρωσία


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, 04:45

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε την ανησυχία της χθες Παρασκευή για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Νότια Αφρική φέρεται να προμήθευσε με όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία.

Το Βερολίνο παίρνει «πολύ σοβαρά» τις πληροφορίες αυτές, τόνισε η κυρία Μπέρμποκ χθες προσερχόμενη στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στη Στοκχόλμη.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας προειδοποίησε τη Νότια Αφρική πως όποιος προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία παρατείνει τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο χαρακτήρισε επιθετικό, και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική Ρούμπεν Μπρίγκετι δήλωσε σε δημοσιογράφους προχθές Πέμπτη πως θα «στοιχημάτιζε τη ζωή του» ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έστειλε όπλα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπλα και πυρομαχικά φορτώθηκαν σε ρωσικό πλοίο το οποίο ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα διαβεβαίωσε το κοινοβούλιο, κατόπιν απαίτησης της αντιπολίτευσης, πως θα ερευνήσει το θέμα.

Η χώρα, μέλος της συμμαχίας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ως σήμερα τηρεί ουδέτερη στάση όσον αφορά τον πόλεμο. Τελευταία ωστόσο επικρίνεται ολοένα εντονότερα από τη Δύση, που τής προσάπτει φιλορωσική στάση. Οι κατηγορίες εντάθηκαν από τον Φεβρουάριο, όταν οργανώθηκαν κοινά ναυτικά γυμνάσια της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, 04:45

Πηγή