Ειδήσεις

Πέθανε η 22χρονη που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022, 00:37

Μια νεαρή Ιρανή, η οποία είχε συλληφθεί την Τετάρτη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με το χιτζάμπ, άφησε την Παρασκευή την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, βρισκόταν για επίσκεψη στην Τεχεράνη μαζί με την οικογένειά της, όταν συνελήφθη από την ειδική μονάδα της αστυνομίας η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του αυστηρού «ενδυματολογικού κώδικα» για τις γυναίκες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Αμινί και άλλες γυναίκες συνελήφθησαν για να τους δοθούν «οδηγίες» για τους ενδυματολογικούς κανόνες. Δύο ώρες αφότου την πήγαν στο αστυνομικό τμήμα «υπέστη καρδιακό επεισόδιο» και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

«Δυστυχώς, πέθανε και το πτώμα της μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση σήμερα.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι συνέβη από τη στιγμή που έφτασε η 22χρονη στο αστυνομικό τμήμα μέχρι που την παρέλαβε το ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, προτού να ανακοινωθεί ο θάνατός της, η ιρανική προεδρία ανέφερε ότι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσί ανέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών να ερευνήσει την υπόθεση αυτήν.

Ο μεταρρυθμιστής πολιτικός Μαχμούντ Σαντεγί, πρώην βουλευτής, κάλεσε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να καταγγείλει τον θάνατο της Αμινί. «Τι λέει ο ανώτατος ηγέτης, που δικαίως κατήγγειλε την αμερικανική αστυνομία για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, για τη μεταχείριση της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία;» έγραψε στο Twitter.

Το 2020 ο Χαμενεΐ είχε δηλώσει ότι ο θάνατος του Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς αποκάλυψε «την αληθινή φύση» της αμερικανικής ηγεσίας.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022, 00:37

Πηγή