Ειδήσεις

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, 07:00

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εξαιτίας του φόβου πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή.

«Νομίζω πως προκαλείς πολλά ερωτήματα στον λαό της Ουκρανίας εάν αποσύρεις τους διπλωμάτες σου», σημείωσε ο Σάλενμπεργκ σε δηλώσεις του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke οι οποίες δημοσιεύονται στις εφημερίδες του που κυκλοφορούν σήμερα.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τόνισε πως αποφάσισε «οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Αυστρίας να μείνουν στις θέσεις τους αυτή τη ρευστή περίοδο, όσο είναι ακόμη δικαιολογημένο αυτό».

Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μετακινούν μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους εκτός των πρεσβειών τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, απόφαση που επέκρινε επίσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό ταξίδι του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, στη Ρωσία για συνομιλίες, ο Σάλενμπεργκ σχολίασε πως «είμαστε ανοικτοί σε σοβαρές συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά επίσης στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτικά και οικονομικά κόστη εάν προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο καγκελάριος Σολτς θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή θέση στη Μόσχα», πρόσθεσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, που κρίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που έχει τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία – και άρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσει επιρροή», εξήγησε.

Ο Σάλενμπεργκ επέκρινε εξάλλου τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η χρήση αυτού του είδους της φρασεολογίας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, 07:00

Πηγή