Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, 19:26

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν και επανέλαβε την προθυμία της χώρας του να συνομιλήσει με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία με σκοπό την επίτευξη ειρήνης.

Ο Λούλα με ανάρτηση του στο Twitter ευχαρίστησε τον Πούτιν για την πρόσκληση να συμμετάσχει σε διεθνές οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, αλλά ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν την αποδέχθηκε καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να επισκεφθεί την Ρωσία αυτή τη στιγμή».

«Επανέλαβα την προθυμία της Βραζιλίας, μαζί με την Ινδία, την Ινδονησία και την Κίνα, να συνομιλήσουν και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης για την επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε ο Λούλα.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία και ανέφερε ότι ο Πούτιν τόνισε στον Λούλα ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την Ουκρανία.

Ο Λούλα αυτοπαρουσιάζεται ως μεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρότασή του, που βασίζεται στην παράδοση της Βραζιλίας περί μη επέμβασης και τήρηση ουδετερότητας, καλεί μια ομάδα εθνών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο να έχει συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία.

Ο Λούλα αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία αυτόν τον μήνα, αλλά η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, 19:26

Πηγή