Ειδήσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον αφήνει την κρίση του κόστους ζωής «στον μελλοντικό πρωθυπουργό»

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε, ότι εναπόκειται στον «μελλοντικό πρωθυπουργό» να αναλάβει δράση απέναντι στην κρίση του κόστους ζωής, τη στιγμή που ο παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται για την απουσία του παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, πήγε ταξίδι του μέλιτος στη Σλοβενία την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η κεντρική τράπεζα προειδοποιούσε ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% το φθινόπωρο, βυθίζοντας τη Βρετανία στη μεγαλύτερη ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι είναι επίσης μακριά από το Λονδίνο.

«Κατά συνθήκη, δεν εναπόκειται στον νυν πρωθυπουργό να κάνει μεγάλες δημοσιονομικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της (ενδιάμεσης) περιόδου. Θα είναι αρμοδιότητα του μελλοντικού πρωθυπουργού» να φροντίσει γι’ αυτό, δήλωσε εκπρόσωπος στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε στις αρχές Ιουλίου, έπειτα από μήνες σκανδάλων. Τα μέλη του συντηρητικού κόμματος ψηφίζουν τον Αύγουστο για να ορίσουν τον διάδοχό του, το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.

Καθώς η ύφεση μοιάζει απειλητική, ο Μπόρις Τζόνσον είναι απών. Από τότε που ανακοίνωσε την παραίτησή του, έχει ήδη κατηγορηθεί γιατί δεν συμμετείχε στις κρίσιμες συνεδριάσεις για τον πρωτοφανή καύσωνα που έπληξε τη Βρετανία ή γιατί δεν υποδέχθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ την Εθνική Αγγλίας Γυναικών στο ποδόσφαιρο μετά τη νίκη της στο Euro 2022.

Αντίθετα, γιόρτασε τον γάμο του με την Κάρι Τζόνσον και έφυγε την περασμένη εβδομάδα για διακοπές στη Σλοβενία, όπου δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ότι είχε μια «θαυμάσια» διαμονή. “Είχαμε ένα υπέροχο ταξίδι του μέλιτος. Σκαρφαλώσαμε σε όλα τα βουνά όπου αυτό ήταν δυνατόν, βουτήξαμε στις λίμνες, κάναμε ποδήλατο”, δήλωσε.

«Μια οικονομική κρίση σαν αυτή απαιτεί ηγεσία και επείγουσα δράση, αντ’ αυτού έχουμε ένα συντηρητικό κόμμα που έχει χάσει τον έλεγχο», δήλωσε η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς.

«Πρέπει να υπάρχει κάποιος στο τιμόνι», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν «Υπάρχει κενό που πρέπει να καλυφθεί».

«Εάν περιμένουμε τον νέο πρωθυπουργό, θα είναι πολύ αργά», προειδοποίησε, καλώντας τον Τζονσον και τους δύο υποψηφίους για τη διαδοχή του — τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σούνακ — να συμφωνήσουν σε έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να συνεδριάσει με τους δύο υποψηφίους εντός των επόμενων δύο εβδομάδων για να συμφωνήσουν σε μια λύση και να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια», δήλωσε ο Τόνι Ντάνκερ, διευθυντής του ισχυρού βρετανικού συνδικάτου εργοδοτών CBI.

Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε σε επιστολή της τη διεξαγωγή συνάντησης τη Δευτέρα μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων των τεσσάρων βρετανικών επαρχιών για να «συμφωνήσουν σε έκτακτα μέτρα ώστε να βοηθήσουν όσους χρήζουν μεγαλύτερης υποστήριξης».

Πηγή