Ειδήσεις

Ο Βελόπουλος «εξόρισε» τρεις βουλευτές σε άλλες περιφέρειες

Μια πρωτοφανής εσωτερική διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στην «Ελληνική Λύση», καθώς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ανακοίνωσε την απόφασή του να «εξορίσει» τρεις βουλευτές σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, αφού εμφανίζονται ως αποστάτες μέσω δημοσιευμάτων και έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις.

Ο λόγος για τους Αντώνη Μυλωνάκη, Απόστολο Αβδελά και Αναστασία Αλεξοπούλου, οι οποίοι διέψευσαν τα σχετικά δημοσιεύματα και εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένδειξη που να τα επιβεβαιώνει. Παρ’ όλα αυτά, παραπέμφθηκαν από το κόμμα Βελόπουλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η Επιτροπή αποφάνθηκε πως «οι φερόμενοι ως “συνομιλητές” της ΝΔ, θα κατέλθουν ως υποψήφιοι σε άλλες εκλογικές περιφέρειες και, σε δεύτερο χρόνο αναλόγως και της συμπεριφοράς τους, θα μπορούσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια της προτιμήσεώς τους. Στόχος της απόφασης είναι να αποδειχθεί το ειλικρινές ενδιαφέρον των εν λόγω βουλευτών για την πατρίδα και μόνον».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής ανέφερε τα εξής:

«Κατόπιν συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ελληνικής Λύσης, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι “συνομιλούν” με τη ΝΔ, με απώτερο σκοπό να πλήξουν τη βασική γραμμή του κόμματος, σύμφωνα με την οποία ουδεμία πιθανότητα συγκυβέρνησης υπάρχει, αλλά και μετά τις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος για φαινόμενα οχλήσεων υποψηφίων βουλευτών από στελέχη της ΝΔ, αποφασίστηκαν τα εξής:

Οι φερόμενοι ως “συνομιλητές” της ΝΔ, θα κατέλθουν ως υποψήφιοι σε άλλες εκλογικές περιφέρειες και, σε δεύτερο χρόνο αναλόγως και της συμπεριφοράς τους, θα μπορούσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια της προτιμήσεώς τους.

Στόχος της απόφασης είναι να αποδειχθεί το ειλικρινές ενδιαφέρον των εν λόγω βουλευτών για την πατρίδα και μόνον.

Και μία υπενθύμιση προς πάσα κατεύθυνση: πρωτοκλασάτα στελέχη είναι οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης και κανείς άλλος».

Νωρίτερα, το κόμμα είχε επιβεβαιώσει πως τρεις βουλευτές καλούνται για εξηγήσεις, έπειτα από δημοσιεύματα που τους εμφανίζουν ως αποστάτες:

«Ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο πρόεδρος σε θέματα δεοντολογίας του κόμματος. Με βάση τα όργανα του κόμματος ζητήθηκε από τους φερόμενους συνομιλητές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν υπομνήματα με τις απόψεις τους. Ο πρόεδρος δεν συνομιλεί με υποψηφίους βουλευτές για θέματα δεοντολογίας. Τα όργανα θα αποφασίσουν για το αν οι αιτιάσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενοι στα δημοσιεύματα ευσταθούν ή όχι» αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής λύσης για να προστεθεί: «Η απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ώρες. Δεν είναι προσωπικό θέμα του προέδρου με κανέναν εκ των υποψηφίων, αλλά είναι θέμα αρχών και αφορά μόνο τα όργανα. Δεν κλήθηκαν ποτέ σε απολογία από κανέναν. Ζητήθηκαν απλά εξηγήσεις και να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως οι βουλευτές Αντώνης Μυλωνάκης, Απόστολος Αβδελάς και Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου έλαβαν χρήματα σε «μαύρες σακούλες» προκειμένου να αποχωρήσουν από την «Ελληνική Λύση» και να προσχωρήσουν στη ΝΔ. Πρόκειται για σενάρια που δεν διαψεύστηκαν από τον Κυριάκο Βελόπουλο όταν ερωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Απεναντίας, ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να παραπέμψει τους βουλευτές στα όργανα για εξηγήσεις.

Οι απαντήσεις των βουλευτών

Οι αντιδράσεις των Μυλωνάκη και Αλεξοπούλου ήταν άμεσες, έπειτα από την απόφαση του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Μυλωνάκης ανέφερε «η απάντηση μου είναι αρνητική» για να κατέβει σε άλλη εκλογική περιφέρεια, ενώ η κυρία Αλεξοπούλου σε ανάρτησή της έγραψε αρχικά «κρατήστε την καρέκλα της Β1 για τους αγαπημένους σας!» και στη συνέχεια ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Μόνο ο Απόστολος Αβδελάς υπάκουσε στην απόφαση του κόμματος Βελόπουλου και θα κατέβει υποψήφιος στο νομό Γρεβενών. «Με τον Βελόπουλο ξεκίνησα, εκεί θα παραμείνω, δεν έχω κανένα θέμα με τις καρέκλες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβδελάς.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη η «Ελληνική Λύση» εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει τη στάση Αβδελά, ενημερώνει πως θα είναι υποψήφιος στα Γρεβενά και αφήνει αιχμές στους άλλους δύο βουλευτές του κόμματος: «Μετά τις πρόσφατες, δυσάρεστες για εμάς, εξελίξεις σε σχέση με τους φερόμενους ως συνομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Απόστολος Αβδέλας, με θάρρος και παρρησία, απέδειξε ότι η εμπλοκή του ονόματός του δεν έχει βάση, αποδεχόμενος την υποψηφιότητά του στο νομό Γρεβενών. Η Ελληνική λύση ουδέποτε ανέχθηκε συμπεριφορές, οι οποίες ευτελίζουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, που εμπιστεύτηκαν και θα εμπιστευτούν ξανά το κόμμα μας στις 21 Μαΐου. Όποιος βάζει την Ελλάδα και την υπηρεσία προς την πατρίδα πάνω από την καρέκλα το αποδεικνύει με πράξεις και όχι με λόγια. Άλλωστε ο Ελληνικός λαός έχει βαρεθεί τα λόγια και περιμένει από όλους πράξεις».

Η ανάρτηση του Αντώνη Μυλωνάκη

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής δεοντολογίας της «Ελληνικής Λύσης», ο κ. Μυλωνάκης σε ανάρτησή του έγραψε «η απάντηση μου είναι αρνητική».

Αλεξοπούλου: Κρατήστε την καρέκλα της Β1 για τους αγαπημένους σας

Από την πλευρά της, η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου δημοσίευσε αρχικά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ελληνικής Λύσης, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε το προσωπικό της σχόλιο: «ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΗΣ Β1 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ!!».

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι αποχωρεί από την «Ελληνική Λύση», χαρακτηρίζοντας ανήκουστη και πρωτόφαντη την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η δήλωση αποχώρησης από την «Ελληνική Λύση»:

Κατόπιν της, λίαν επιεικώς απαράδεκτης και αβάσιμης, σημερινής απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος», σύμφωνα με την οποία αποπέμπομαι από τον συνδυασμό του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια στην οποία εξελέγην (Β1΄ Βόρειος Τομέας Αθηνών), θα ήθελα να σχολιάσω-ανακοινώσω τα εξής:

α) Μοναδικός κριτής των βουλευτών είναι, κατά τα δημοκρατικά ειωθότα, οι ψηφοφόροι της περιφέρειάς τους, ο ελληνικός λαός. Για ποιον λόγο μού στερείται αυτό το αυτονόητο για τους θεσμούς μας δικαίωμα; Είναι δυνατόν εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, πρώτος σε ψήφους στην περιφέρειά του, να εκδιώκεται από τον συνδυασμό με μοναδικό «πειστήριο» ένα συκοφαντικό ανώνυμο δημοσίευμα εφημερίδας; Για ποια «δεοντολογία» μιλάμε, όταν με βάση και μόνο φήμες και ψιθύρους, χωρίς καμία απολύτως απόδειξη, μου αφαιρείται η μόνη δυνατότητα που οι συνταγματικοί μας θεσμοί ρητά προβλέπουν, να κριθώ δηλ. από το εκλογικό σώμα, και μόνο από αυτό;

β) Επί τέσσερα συναπτά έτη, 2019 – 2023, μέσα και έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, με την πολυποίκιλη δράση μου (αρθρογραφία, Ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ομιλίες στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές κτλ.), υπήρξα νομοταγής προς όσα ορίζει το κόμμα με το οποίο εξελέγην και, κατ’ επέκταση, το Σύνταγμα της Ελλάδας. Πάντοτε κινήθηκα μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, υπηρετώντας τον πολίτη, τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με επιτυχία, όπως αναγνωρίστηκε από πολλές πλευρές. Απόδειξη γι’ αυτό, τα εκατοντάδες δημοσιευμένα κείμενα άρθρων μου, Ερωτήσεων και τοποθετήσεών μου κτλ., στον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης. Κι όμως, η Επιτροπή Δεοντολογίας αγνόησε και περιφρόνησε αυτή μου την προσφορά, τη δράση μου υπέρ της πατρίδας και του ανθρώπου, και αντιθέτως… στηρίχθηκε πάνω σε ένα και μοναδικό ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα για να με αποπέμψει από την περιφέρεια στην οποία εξελέγην! Αλήθεια, πώς να χαρακτηρίσω άραγε την ανήκουστη και πρωτόφαντη αυτή συμπεριφορά;

γ) Μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας περί «σολομώντειας λύσης», που στην ουσία κατακρεουργεί τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, να κατέλθω ως υποψήφια σε άλλη περιφέρεια από εκείνη στην οποία αναδείχτηκα βουλευτής και εκπρόσωπος των συμπολιτών μου. Οι σκοπιμότητες τις οποίες αποκρύπτει αυτή η «λύση» είναι, ασφαλώς, προφανείς. Κανένας σεβασμός εκ μέρους της εν λόγω Επιτροπής προς τους ψηφοφόρους του κόμματος, ιδίως δε προς τους ψηφοφόρους του Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, από τη στιγμή που εκλεγμένη βουλευτής της περιφέρειάς τους εμποδίζεται να κατέλθει στον εκλογικό στίβο και να κριθεί από αυτούς, αλλά αντιθέτως «μετατίθεται» σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Περιμένουν ύστερα να τους πιστέψει ο κόσμος, ότι νοιάζονται δήθεν για την Ελλάδα, τους πολίτες και τη δημοκρατία;

δ) Κατόπιν τούτων, πάντοτε με σεβασμό στους συμπολίτες και τους Συνέλληνές μου, και γνωρίζοντας ότι είμαι απέναντί τους πεντακάθαρη, ότι τίποτα από όσα υπονοεί το άθλιο δημοσίευμα δεν έπραξα, έλαβα τη μόνη δυνατή απόφαση που θα μπορούσα να λάβω: Δηλώνω ότι αποχωρώ από τους συνδυασμούς του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος», ότι δεν δύναμαι να δεχτώ «σολομώντειες λύσεις» που δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και ότι δεν μπορώ να υπηρετήσω παρόμοιες άδικες και ασύστατες συμπεριφορές. Όλοι μας θα κριθούμε στο τέλος από τον μοναδικό κριτή, τον ελληνικό λαό. Και σ’ ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δίκαια και το καλό των συμπολιτών μου, , αφού δεν δέχομαι να συμπράξω στην εις βάρος μου μεθόδευση την οποία ενορχήστρωσε και υλοποίησε η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου, τους ψηφοφόρους του Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου.

Πηγή