Ειδήσεις

«Ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης σε ιρακινό έδαφος», λέει ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στον Ιρακινό πρόεδρο Ρασίντ


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Απριλίου 2023, 02:32

Οι ΗΠΑ είναι ένας αναξιόπιστος φίλος και το Ιράκ δεν θα πρέπει να επιτρέψει ούτε έναν Αμερικανό στρατιώτη στο έδαφός του, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε επίσκεψη που είχε σήμερα με τον Ιρακινό πρόεδρο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ.

Το Ιράν, το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Ιράκ, αντιτίθεται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα σύνορά του στο Ιράκ καθώς και στον Κόλπο, λέγοντας ότι στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης είναι η ρίζα της έλλειψης ασφάλειας στην περιοχή.

«Οι Αμερικανοί δεν είναι φίλοι του Ιράκ. Οι Αμερικανοί δεν είναι φίλοι με κανέναν και δεν είναι πιστοί ούτε στους Ευρωπαίους φίλους τους», ανέφερε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διαχειρισθούν τις συνέπειες της διαρροής δεκάδων απορρήτων εγγράφων, συνέπειες που αφορούν τόσο την λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών όσο και τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με άλλες χώρες, αναζητώντας παράλληλα το κίνητρο πίσω από την διαρροή των ευαίσθητων πληροφοριών. Εγγραφα εμφανίσθηκαν από τον Μάρτιο σε ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πληροφορίες για τις στρατιωτικές αδυναμίες της Ουκρανίας ή πληροφορίες σχετικά με συμμάχους των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία, χωρίς το υλικό να κάνει μεγάλη αίσθηση μέχρι την δημοσίευση σχετικού άρθρου στους New York Times νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Η παρουσία ακόμη και ενός Αμερικανού στο Ιράκ είναι υπερβολική», τόνισε ο Χαμενεΐ στον Ρασίντ, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη με αντιπροσωπεία για να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο γειτόνων.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο Ιράκ σε ρόλο συμβουλευτικό και βοηθητικό στον ιρακινό στρατό στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το 2014 είχε καταλάβει εδάφη στη χώρα.

«Η κύρια προσπάθεια του Ιράκ είναι να εμβαθύνει τις σχέσεις με το Ιράν και να επιλύσει ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρασίντ, χωρίς να αναφέρεται στις σχέσεις Βαγδάτης-Ουάσινγκτον.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Απριλίου 2023, 02:32

Πηγή