Ειδήσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσηλεύονται με γρίπη έχουν χρόνια ασθένεια


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, 10:36

Ζήσης Ψάλλας

Κορυφαίοι οργανισμοί υγείας προτρέπουν τους ανθρώπους να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης εάν δεν το έχουν κάνει ήδη. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ήπιας γρίπης, οι ΗΠΑ έχουν τριπλάσιο αριθμό θανάτων λόγω της γρίπης. Ενώ η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης παρουσιάζει πτωτική τάση, η περίοδος αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη.

Αν και κανείς δεν θέλει να βιώσει τη γρίπη, για πολλά άτομα με χρόνιες παθήσεις, η γρίπη προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, οδηγώντας σε νοσηλεία ή σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα τελευταία χρόνια, περίπου 9 στους 10 ανθρώπους που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο λόγω γρίπης είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη ιατρική πάθηση. Οι υποκείμενες καταστάσεις υγείας που συνήθως θέτουν τους ενήλικες σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, ιστορικό εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, παχυσαρκία και χρόνια πνευμονοπάθεια όπως άσθμα, κυστική ίνωση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

«Οι ενήλικες που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο επιπλοκών εάν προσβληθούν από γρίπη», δήλωσε ο Eduardo Sanchez, επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη. «Για παράδειγμα, εάν έχετε καρδιακή νόσο και δεν έχετε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, έχετε έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε έμφραγμα μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να είναι διπλά προστατευτικό -τόσο από τη γρίπη όσο και τις επιπλοκές της. Ενώ όσο νωρίτερα το κάνετε στη σεζόν είναι καλύτερα, απομένει ακόμα πολλή εποχική γρίπη και είναι καλύτερα να κάνουμε τώρα ένα εμβόλιο παρά καθόλου».

«Ακόμη και ένας μικρός αναπνευστικός ιός μπορεί να είναι σκληρός για κάποιον με πνευμονική νόσο και η γρίπη μπορεί να είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο Δρ. Albert Rizzo, επικεφαλής ιατρός στην Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων. «Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι όχι μόνο τα άτομα με οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι φίλοι τους θα πρέπει επίσης να προστατευθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της γρίπης φέτος όσο είναι δυνατόν και να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών προστατεύοντας τα πιο ευάλωτα αγαπημένα μας πρόσωπα».

«Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης είχαν διαβήτη», δήλωσε ο Robert Gabbay, ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. «Ο αντίκτυπος από οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να αποτελέσει απειλή για κάποιον με διαβήτη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη έχουν άλλες επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και νεφρική νόσο. Η ενημέρωση για όλα τα ετήσια εμβόλια και το εμβόλιο κατά της COVID-19 συνιστάται για όλους όσους είναι επιλέξιμοι, ειδικά για όσους ζουν με διαβήτη και άλλες χρόνιες ασθένειες».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, 10:36

Πηγή