Τεχνολογία

Οι εφαρμογές του iPhone σας μπορεί να σας παρακολουθούν. Δείτε πώς να τις σταματήσετε


13 Feb Οι εφαρμογές του iPhone σας μπορεί να σας παρακολουθούν. Δείτε πώς να τις σταματήσετε

Posted at 21:23h
in SMARTPHONES, SMARTS
by Soustas

Σας έχει τύχει ποτέ να κοιτάζετε νέα ρούχα στο διαδίκτυο για να ετοιμαστείτε για το καλοκαίρι και στη συνέχεια σας εμφανίζονται διαφημίσεις σε όλο το διαδίκτυο για τα ίδια ρούχα που μόλις κοιτάξατε; Αν ναι, θα χαρείτε να ακούσετε ότι το iPhone σας περιλαμβάνει μια λειτουργία που μπορεί να απενεργοποιήσει την παρακολούθηση διαφημίσεων μέσα στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και να βοηθήσει στην ενίσχυση της ιδιωτικής σας ζωής στο διαδίκτυο.

Η λειτουργία “Διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών” της Apple σας δίνει περισσότερο έλεγχο στο ποιες εφαρμογές μπορούν να σας παρακολουθούν στο iPhone σας και με ποιον τρόπο. Αν δεν δώσετε σε μια εφαρμογή ρητή άδεια να σας παρακολουθεί (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν κατασκευαστεί από την Apple), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας για στοχευμένες διαφημίσεις, να μοιράζεται τα δεδομένα τοποθεσίας σας με διαφημιστές ή να μοιράζεται το αναγνωριστικό διαφήμισης ή άλλα αναγνωριστικά με τρίτους.

Αυτή η αλλαγή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple το 2020 και τέθηκε σε εφαρμογή με το iOS 14.5, συγκέντρωσε την υποστήριξη των υποστηρικτών της ιδιωτικής ζωής, αλλά επικρίσεις από εταιρείες όπως το Facebook, το οποίο δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα έβλαπτε τις διαφημιστικές του δραστηριότητες.

Η κίνηση αυτή ήρθε παράλληλα με άλλες προσπάθειες της Apple να αυξήσει τη διαφάνεια καθώς και την ιδιωτικότητα, την οποία ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ αποκάλεσε “θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα”. Όταν η Apple κυκλοφόρησε το iOS 14.3 το 2020, οι χρήστες άρχισαν να βλέπουν “ετικέτες διατροφής” των εφαρμογών που τους ενημέρωναν για τις κατηγορίες δεδομένων που ζητά μια εφαρμογή πριν την κατεβάσουν από το App Store.

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νέα λειτουργία “Διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών” για να ελέγξετε ποιες εφαρμογές μπορούν να σας παρακολουθούν σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του cnet

Πώς να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση εφαρμογών σε νέες εφαρμογές

Όταν κατεβάζετε και ανοίγετε μια νέα εφαρμογή, θα λαμβάνετε μια ειδοποίηση που θα σας ρωτά αν θέλετε να αφήσετε την εφαρμογή να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας σε εφαρμογές και ιστότοπους άλλων εταιρειών. Θα δείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με το τι θα παρακολουθεί η εφαρμογή. Μπορείτε να πατήσετε Ask App not to Track (Ζητήστε από την εφαρμογή να μην παρακολουθεί) για να αποκλείσετε αυτή τη δραστηριότητα ή να επιτρέψετε.

Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε την παρακολούθηση εφαρμογών σε κάθε εφαρμογή που κατεβάζετε, πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Παρακολούθηση και απενεργοποιώντας την επιλογή Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να ζητούν να παρακολουθούν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εφαρμογή που προσπαθεί να ζητήσει την άδειά σας θα εμποδίζεται αυτόματα να ζητήσει και θα ενημερώνεται ότι έχετε ζητήσει να μην παρακολουθείτε. Και όλες οι εφαρμογές (εκτός από εκείνες που έχετε δώσει άδεια για παρακολούθηση στο παρελθόν) θα αποκλείονται από την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας που χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις, σύμφωνα με την Apple.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφημίσεις θα εξαφανιστούν. Σημαίνει απλώς ότι θα είναι πιο πιθανό να βλέπετε γενικές διαφημίσεις, όχι μία για εκείνο το ζευγάρι παπούτσια που κάνατε κλικ μια φορά.

Δείτε επίσης: Το Logitech MX Master 3S είναι ίσως το καλύτερο mouse της αγοράς! (video Review)

Πώς να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση εφαρμογών σε ήδη κατεβασμένες εφαρμογές

Για εφαρμογές που έχετε ήδη κατεβάσει και για τις οποίες ενδέχεται να έχετε ρυθμίσει δικαιώματα παρακολούθησης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτά τα δικαιώματα ανά εφαρμογή.

Στις Ρυθμίσεις, πατήστε μια εφαρμογή και, στη συνέχεια, πατήστε για να απενεργοποιήσετε την επιλογή Να επιτρέπεται η παρακολούθηση. Ή μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Παρακολούθηση και πατήστε για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε κάθε εφαρμογή που θα δείτε στη λίστα των εφαρμογών που έχουν ζητήσει άδεια παρακολούθησης της δραστηριότητάς σας.

Όλοι οι προγραμματιστές εφαρμογών είναι υποχρεωμένοι να ζητούν άδεια για την παρακολούθηση. Εάν η Apple μάθει ότι ένας προγραμματιστής παρακολουθεί χρήστες που ζήτησαν να μην παρακολουθούνται, θα πρέπει είτε να ενημερώσει τις πρακτικές παρακολούθησης, είτε να αντιμετωπίσει ενδεχομένως την απόρριψη από το κατάστημα εφαρμογών.

Η Apple πιστεύει ότι χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής όπως αυτά αποτελούν διαφοροποιητικό παράγοντα για τα προϊόντα της. Ο Cook έχει πει ότι επειδή το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας δεν βασίζεται στην πώληση διαφημίσεων, μπορεί να επικεντρωθεί στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ακόμα κι έτσι, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι όταν ζητάτε από τις εφαρμογές να μην σας παρακολουθούν, το μόνο που ουσιαστικά κάνετε είναι να απαγορεύετε στους προγραμματιστές εφαρμογών να έχουν πρόσβαση στο αναγνωριστικό για διαφημιστές (IDFA) στο iPhone σας. Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το IDFA της συσκευής σας για να σας παρακολουθούν για σκοπούς στοχευμένης διαφήμισης. Η άρνηση πρόσβασης στο IDFA του iPhone σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν θα σας παρακολουθούν με άλλα μέσα, επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε τις εφαρμογές

Πηγή