Ειδήσεις

Οι γυναίκες έχουν το δικό τους Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, από το 2024!

του Δημήτρη Διατσίδη

 

Οι γυναίκες οδηγοί – μέχρι στιγμής – έπρεπε να ανταγωνίζονται τους άνδρες οδηγούς στον ίδιο αγώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε το 2018, όταν η Ισπανίδα Ana Carrasco κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα World Supersport 300, που γίνεται μαζί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK. Η 21 χρόνων τότε Άνα χρειάστηκε να τ αβάλει με τους άνδρες οδηγούς, που λόγω σωματικής διάπλασης είχαν αρκετά πλεονεκτήματα. Τα κατάφερε, έδωσε ελπίδες και σε άλλες γυναίκες, αλλά σίγουρα όπως σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν αγώνες ανδρών και γυναικών. Δεν θα μπορούσε ποτέ μια γυναίκα να πηδήξει 6.20 στο επί κοντώ για παράδειγμα.

Έτσι τις προηγούμενες ημέρες στην πίστα Jerez-Angel έγινε η επίσημη ανακοίνωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας FIM και την Dorna Sports, που θα διοργανώσουν το “FIM Women’s Motorcycling World Championship”, το παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών δηλαδή.

Αρχικά το Πρωτάθλημα θα γίνεται μαζί με το  MOTUL FIM Superbike World Championship και το 2024 θα περιλαμβάνει 6 γύρους, με δύο Αγώνες σε κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Θα είναι ενιαίου τύπου, δηλαδή θα επιλεγεί τις επόμενες ημέρες, ένας μοναδικός κατασκευαστής που θα προμηθεύει όλες τις γυναίκες με ίδια μοτοσυκλέτα.

Ο στόχος είναι να δώσει την ευκαιρία σε γυναίκες που ήδη αγωνίζονται σε διάφορα τοπικά πρωταθλήματα, ώστε να κτίσουν μια αγωνιστική καριέρα, σε περιβάλλον μεγαλύτερης ισότητας και να αναδειχθεί το γεγονός ότι η μοτοσυκλέτα είναι ένα σπορ που μποροπυν να το χαρούν, όχι μόνο οι άνδρες.

Ο Jorge Viegas, Πρόεδρος της FIM δήλωσε: “Είναι η πρώτη φορά από το 1904 που θα ξεκινήσουμε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM. Όπως κάνουμε στο Motocross, το Enduro και το Trial, ξεκινάμε και στους Αγώνες Ταχύτητας σε πίστα. Είναι ένα Πρωτάθλημα στο οποίο θέλουμε οι γυναίκες να γίνουν επαγγελματίες. Δεν είναι ένα βήμα προς άλλες κατηγορίες, θέλουμε οι γυναίκες που θα αγωνιστούν να μπορούν να έχουν μια καριέρα επαγγελματία οδηγού.”


Η Françoise Emery, FIM CEO είπε: “Δημιουργήσαμε μια επιτροπή για γυναίκες, πριν από 20 χρόνια και έτσι δεν είναι κάτι καινούργιο για την FIM. Προσπαθούμε να προβάλουμε και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες στους αγώνες μοτοσυκλέτας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στις γυναίκες οδηγούς ευκαιρίες και δυνατότητες να οδηγήσουν, και όπως είπε ο Πρόεδρος έχουμε ήδη Πρωταθλήματα σε Motocross, Enduro και Trial. Έτσι τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσίασουμε γυναίκες και στην Ταχύτητα”.

 

Εμείς να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε αρκετές γυναίκες στην Ταχύτητα, που ξεκίνησαν από το Aprilia Challenge του 1998, οι περισσότερες. Τζέιν Σαμπανίκου, Δήμητρα Λαδά, Έφη Ροκανά και άλλες και μάλιστα η Λαδά πήρε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Supersport 300 το 2021!

Πηγή