Ειδήσεις

Νεπαλέζος κατέρριψε το ρεκόρ αναρριχήσεων στο Έβερεστ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, 03:00

Ένας Νεπαλέζος ορειβάτης, ο οποίος έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ αφού αυτήν την εβδομάδα αναρριχήθηκε για 28η φορά στο Έβερεστ –τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο – δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να κρεμάσει σύντομα τα ορειβατικά μποτάκια του.

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, 53 ετών, που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.849 μέτρα, την Τρίτη, επέστρεψε με ελικόπτερο στην Κατμαντού όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα. «Αν η υγεία μου το επιτρέψει, θα συνεχίσω (την ορειβασία) και του χρόνου», είπε, περιστοιχισμένος από φίλους και συγγενείς.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένας Βρετανός, ο Κέντον Κουλ, αναρριχήθηκε την περασμένη εβδομάδα για 17η φορά στο Έβερεστ και κατέχει το ρεκόρ αναβάσεων από αλλοδαπό ορειβάτη.

Ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε στο Έβερεστ για πρώτη φορά το 1994 και έκτοτε πραγματοποιεί αυτόν τον άθλο κάθε χρόνο, εκτός από το 2014, το 2015 και το 2020, όταν οι αρχές είχαν κλείσει το βουνό για διάφορους λόγους.

Οι σέρπα («οδηγοί βουνού») προέρχονται κυρίως από την περιφέρεια Σολουχούμπου και είναι γνωστοί για τις ορειβατικές ικανότητές τους. Κερδίζουν τα προς το ζειν κυρίως συνοδεύοντας αλλοδαπούς στο Έβερεστ και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων.

Το Νεπάλ εξέδωσε φέτος 478 άδειες αναρρίχησης στο Έβερεστ, αριθμός ρεκόρ. Η ορειβατική περίοδος λήγει αυτόν τον μήνα, καθώς οι μουσώνες αναμένεται ότι θα πλήξουν τα Ιμαλάια και τις γύρω πεδινές περιοχές. Εκατοντάδες ορειβάτες ανέβηκαν φέτος στην κορυφή, όμως 11 από αυτούς σκοτώθηκαν και τρεις αγνοούνται.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, 03:00

Πηγή